Jiří Večeř byl definitivně zproštěn obžaloby v případu organizování vražd dvou podnikatelů

Olomoucký vrchní soud ve středu definitivně zprostil obžaloby Jiřího Večeře (55) z organizování dvou vražd z roku 1995. Stejný verdikt už loni v červnu vynesl zlínský krajský soud, proti tomu se však odvolal žalobce. Vrchní soud jeho odvolání nyní zamítl, podle něj pro vinu obžalovaného chybí důkazy. Podnikatelé byli zavražděni několik dní po sobě v květnu 1995, Večeř byl zatčen měsíc před promlčením činů. Svou vinu po celou dobu popíral.

Předseda senátu Václav Čapek poukázal na pochybnosti v případu, především na nevěrohodnost svědků.

„V daném případě se mohlo jednat o určitou mstu za doznání obžalovaného Večeře v předchozích trestních věcech a usvědčení i dalších obžalovaných,“ uvedl Čapka. „Soud prvního stupně se ocitl v takzvané důkazní nouzi a jedině postup in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného) je jediný správný,“ dodal. 

Krajský soud již dříve uvedl, že nepřímé důkazy v tomto případě netvoří ucelený řetězec, a nelze tak jednoznačně mluvit o vině obžalovaného. Podle žalobce Vladimíra Kubíka nelze naopak dospět k bezpečnému závěru o jeho nevině.

Jak prokázat vinu po 20 letech

„Svědecké výpovědi obsahují skutečnosti nasvědčující tomu, že trestného činu se dopustil obžalovaný,“ uvedl státní zástupce. Podotkl, že si je vědom, že po více než 20 letech je nesmírně těžké prokazovat vinu. Soud žádal, aby případ Kovaříkovy vraždy vrátil krajskému soudu a nařídil doplnění dokazování včetně výpovědí dalších svědků. Podle vrchního soudu jsou však další důkazy nadbytečné.

Večeřův obhájce naopak trval na zproštění. „Není sebemenšího důvodu, aby se dál rozšiřovalo dokazování. Prokázané skutečnosti naprosto jednoznačně mluví ve prospěch mého klienta. Všechny svědecké výpovědi byly něčím motivovány. Svědci byli hmotně zainteresováni, aby takto vypovídali. Výpovědi byly zavádějící a účelové,“ uvedl obhájce Jiří Rafaj. „I dnes trvám na tom, že jsem se těchto skutků nedopustil,“ dodal Večeř.