Zlínský soud zprostil Večeře obžaloby. Byl obviněn z organizování dvou vražd

Místo navrhovaného doživotního trestu se podnikatel Jiří Večeř dočkal zproštění obžaloby. Podle zlínského soudu totiž není možné jasně prokázat, že v roce 1995 plánoval vraždy dvou podnikatelů zapletených do obchodů s lehkými topnými oleji (LTO). V minulosti už byl Večeř za přípravu a organizování vražd jiných podnikatelů odsouzen. Nyní obvinění odmítl a žádal zproštění obžaloby.

Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová navrhla pro Večeře doživotní trest. Už dříve ho označila za inteligentního člověka, který se pro vlastní prospěch nezastaví ani před odstraňováním nepohodlných lidí, třeba věřitelů. Podle soudu ale nebylo jasně a bez pochybností prokázáno, že se na plánování vražd podílel. „Chybí přímý důkaz. Výpovědi byly jen o tom, co kdo kde slyšel, nikdo ale nic neviděl,“ uvedl při odůvodnění předseda senátu Jiří Dufek. 

Večeř u soudu opakoval, že s vraždami nemá nic společného. Vypověděl, že svědkové proti němu vypovídají účelově a mstí se mu za to, že je svým doznáním k předchozí trestné činnosti dostal do problémů. Obdobně situaci vnímal i soudce, podle kterého byli všichni svědkové v případech zainteresováni, šlo o bývalé obchodní partnery či členy ochranky. „Všichni měli k obžalovanému vztah, a to vesměs negativní až nepřátelský. To je další moment, který nutí soud při hodnocení těchto výpovědí k pochybnostem,“ dodal Dufek.

Za plánování vražd byl odsouzen na 14 let

Obžaloba jej vinila z vraždy dvou podnikatelů. Jednou z obětí byl obchodník s lehkými topnými oleji (LTO) Miroslav Kovařík, který zemřel ráno v květnu 1995 při explozi nastražené nálože v autě. Podle obžaloby nainstalování výbušniny zajistil právě Večeř. Druhým zavražděným byl podnikatel František Blažíček, který byl zastřelen v domě v Uherském Hradišti. Večeř byl podle obžaloby tím, kdo zajistil střelce a dal pokyn k vraždě.

Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová uvedla, že v obou případech mohly být motivem dluhy. Večeřův známý a později zavražděný Marek Lehký totiž podle ní dlužil Kovaříkově firmě a Večeř se mohl bát, že Kovařík bude dluhy vymáhat po něm.

Právě za organizaci vraždy Marka Lehkého byl Večeř jej shledal soud vinným. Nejprve jej v roce 2001 poslal za mříže na 12 let za organizování vraždy Lubomíra Holého, přípravu vraždy novináře Lubomíra Holého. V dubnu 2014 mu pak  Vrchní soud v Olomouci přidal dva roky za plánování vraždy Marka Lehkého. Na konci března 2015 byl Večeř podmíněně propuštěn.

V dubnu téhož roku ho zatkl Tempus, policejní tým zaměřený na nevyřešené zločiny z minulosti, právě kvůli plánování vraždy Miroslava Kovaříka a Františka Blažíčka. Zakl jej pouhý měsíc předtím, než měly být případy promlčeny.

Kauza lehké topné oleje

Kauza s lehkými topnými oleji se v České republice odehrála na začátku 90. let. V té době bylo podle zákonů možné danit zboží podle jeho názvu. Stejná komodita tak mohla být zdaněná jako lehký topný olej i jako motorová nafta. Rozdíl ve zdanění díky tomu činil 12 korun za litr a stát tak přišel o stovky miliard korun. Nelegální obchody s LTO zastavilo až nařízení barvení nafty v roce 1996. Přestože za daňové úniky nikdo stíhán nebyl, několik lidí čelilo obvinění z vraždy.

V roce 1993 si podnikatelé objednali vraždu novináře Stanislava Čecha, který o jejich podvodech informoval. Z jeho vraždy ale nakonec sešlo. V roce 1995 postupně zemřeli Lubomír Holý, Marek Lehký a Miroslav Kovařík. Jako další byli zavražděn František Blažíček. Všichni obchodovali s LTO.