Veterináři se zabývají chováním zaměstnanců jatek v Hraběticích. Aktivisté zachytili hrubé zacházení se zvířaty

Státní veterinární správa (SVS) se začala zabývat hrubým zacházením zaměstnanců jatek v Hraběticích na Znojemsku se zvířaty. Aktivisté ze spolku Zvířata nejíme zveřejnili záběry z jatek, na nichž zaměstnanci při vykládce zvířat z nákladních aut do prasat či krav kopou, dávají jim elektrošoky, prasata vypadávají z auta na rampu a jeden ze zaměstnanců radí druhému, jak má seleti šlápnout na hlavu.

„Zacházení se zvířaty a chování personálu zachyceného na videu je v příkrém rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům,“ mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Osoby zachycené na videu podle něj jednoznačně porušily zákon na ochranu zvířat proti týrání, a to zejména způsobem vykládání zvířat z vozidla, manipulací se zvířaty či nevhodným používáním elektrického poháněče.

„Veterinární správa proto v nejbližších dnech podá podnět obci s rozšířenou působností, tedy na městský úřad ve Znojmě, k zahájení správního řízení s provozovatelem ve věci porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Vzhledem k závažnosti porušení zvažuje případné podání trestního oznámení pro trestný čin týrání zvířat. Šetření dalších okolností případu pokračuje,“ dodal Majer.

Na jatkách není kvůli jejich menší velikosti a nepravidelné porážce a kvůli personální kapacitě SVS stálý veterinární dozor. Zaměstnanec jatek řekl, že jde o dva roky staré záběry, že vše je vyřešené a víc k tomu nemá co říct. 

Aktivisté v pondělí ráno přímo před jatkami proti hrubému zacházení se zvířaty protestovali. Na místě byla i policie, ale zasahovat nemusela. Akci jen monitorovala. „Po deváté hodině se účastníci rozcházeli, na místě jich bylo 22. Názor vyjádřili pokojnou formou bez narušení veřejného pořádku,“ řekl policejní mluvčí David Chaloupka.

Jatka provozuje firma Intramo Znojmo. Aktivisté sestřihaná videa umístili na internetu, aby si je lidé mohli prohlédnout. „Záběry byly pořízeny v průběhu několika měsíců, což dokazuje, že brutální zacházení zaměstnanců se zvířaty je zde běžnou normou,“ uvedla Martina Žabenská ze spolku Zvířata nejíme.

Spolek dlouhodobě usiluje o to, aby byly povinně na všech jatkách zavedené kamerové systémy, které by sice vždy nezabránily hrubému chování zaměstnanců, ale jejich chování by bylo pod veřejnou kontrolou. Petice, kterou mohou lidé podepisovat, má aktuálně čtyřiadvacet tisíc podpisů.

Veterináři kontrolují jatka pravidelně. Při intenzivní kontrole téměř všech jatek v ČR v roce 2019 našli pochybení na devíti procentech z nich.