Za výrobu pervitinu si pětice odpyká osm až třináct let vězení, potvrdil soud

Za výrobu a prodej téměř dvanácti kilogramů pervitinu potvrdil olomoucký vrchní soud pětici obžalovaných mužů tresty od osmi do třinácti let vězení. Léky s obsahem účinných látek odsouzení ve velkém dováželi z lékárenské sítě v Rumunsku. Drogy pak prodávali v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Výrobu a prodej návykových látek většina mužů přiznala, popírali ale většinou množství i rozsah své angažovanosti.

Podle soudu nejsou o jejich vině žádné pochybnosti. Soudci se ztotožnili také s výší trestu, který muži napadli. „Odvolací soud vnímá tyto tresty za přísné, ale jsou v souladu se zákonem, plně odpovídají nebezpečnosti jednání jednotlivých obžalovaných,“ uvedl předseda senátu Jiří Zouhar.

Jednačtyřicetiletý Lukáš Janecký dostal nejvyšší trest, soud jej označil za šéfa gangu a člena organizované skupiny působící ve více státech. Podle rozsudku musí zároveň zaplatit peněžitý trest 1,5 milionu korun. Michalu Kohutiarovi vrchní soud potvrdil jedenáctileté vězení a Petru Polákovi souhrnný trest deset let. Těmto mužům hrozilo až osmnáct let vězení.

Zbývajícím dvěma mužům, Davidu Pekárovi a Zdeňku Neprašovi, hrozila sazba osm až dvanáct let. Pekárovi vrchní soud potvrdil osmiletý trest a Neprašovi devítiletý trest. Oba muži již dříve přiznali vinu a odvolali se pouze proti výši trestu, zbylá trojice v odvolání napadala vinu i trest. V původní skupině byla obžalovaná také jedna dívka, u ní soud přijal její prohlášení viny a trest je již pravomocný, dostala osm let vězení.

Muži se většinou k výrobě a prodeji drog přiznali, kromě obžalovaného Poláka, který veškerou činnost ve skupině popřel. Janecký ve svém odvolání odmítl, že šlo o organizovanou skupinu působící na území více států. Kohutiar projevil lítost nad svým činem a po soudcích stejně jako Janecký žádal nižší trest. Obhájci Pekára s Neprašem poukazovali na to, že od počátku spolupracovali a nemařili vyšetřování, žádali uložení trestu pod spodní hranicí trestní sazby.

Směs deklarovali jako štukovou omítku

Skupinu pěti mužů a jedné dívky v čele s Janeckým odhalili ostravští kriminalisté v polovině roku 2020 při akci s krytým názvem Midas. Podle kriminalistů vozili z Rumunska rozdrcené léky, z nichž pak vyráběli pervitin. „Léky vozili v plastových kbelících, deklarovali tuto směs jako štukovou omítku a z tohoto materiálu poté vyráběli zejména na území Ostravy a Frýdecko-Místecka pervitin, který dodávali velkoodběratelům,“ popsal tehdy náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita.

Až na jednoho už podle něj všichni členové skupiny měli nějakou trestní minulost, avšak převážně násilného a hospodářského charakteru, nikdo z nich dosud nebyl trestán kvůli drogám.

Janecký podle policistů úkoloval další lidi, pomocníky při výrobě, kurýry a dopravce. Měl fiktivní firmu, díky níž se mu dařilo obstarávat si chemikálie. Kvůli výrobě pervitinu si pronajal dům na Frýdecko-Místecku, který sloužil pouze jako varna.

Podle kriminalistů vše prováděl velice sofistikovaným způsobem. „Podařilo se nám zadržet na místě po výrobě čtyři kila efedrinu, z čehož by bylo možné vyrobit až tři kila pervitinu. Když to převedu na běžné dávky, tak se jednalo o patnáct tisíc dávek,“ konstatoval po zadržení pachatelů vedoucí moravskoslezské policejní skupiny Jakub Mohyla. Dopravci podle něj jezdili z Rumunska zhruba jednou měsíčně a vždy dovezli až několik desítek kilogramů prekurzorů, tedy látek určených k výrobě drogy.