V uherčickém zámku otevřeli novou prohlídkovou trasu. Rozhledna zůstává uzavřená

Nově otevřená trasa v opraveném severním křídle zámku v Uherčicích na Znojemsku je aktuálně jediným fungujícím prohlídkovým okruhem památky. Starší trasu musela správa zámku uzavřít, v místnostech se objevila dřevokazná houba. Uzavřená zůstává i romantická rozhledna v parku.

Rozsáhlá rekonstrukce severního křídla zámku trvala tři roky a stála 130 milionů korun. Rekonstrukcí prošly místnosti včetně banketního sálu, součástí prací bylo ale také rozvedení páteřních sítí, tedy elektřiny, vody a kanalizace po celém zámku, odvlhčení budov, údržba parku a oprava romantické vyhlídky z 19. století.

V opravené rozhledně se objevily trhliny

„Byla vystavěna jako romantický salet (altánek) v zámeckém parku v roce 1802, byla to první rozhledna na Moravě, předběhli jsme o pár měsíců i lednický minaret. Kamennou stavbu bylo potřeba kompletně zpevnit, upravit bezpečnostní prvky jako mříže nebo zábradlí, a zejména vybudovat nové schodiště, které se někdy v 60. letech minulého století zřítilo,“ řekla kastelánka zámku Alena Lysá.

Vyhlídka zatím zůstává pro veřejnost uzavřena. Práce na rozhledně skončily už v listopadu, v zimě se ale na stavbě znovu objevily trhliny, správa zámku tak musela práce reklamovat. „Bohužel je nyní znovu pod lešením, práce by snad měly skončit do konce května,“ dodala kastelánka.

V místnostech je dřevokazná houba

Návštěvníci zámku si ale nemohou vybírat ze dvou prohlídkových tras, jak bylo původně v plánu. Původní trasa musela být uzavřena, v místnostech se objevila dřevokazná houba.

„Doufáme, že na prázdniny se nám podaří otevřít i lihovar a šafářův byt, které jsou opravené, ale zatím nejsou nainstalované,“ uvedla Lysá s tím, že stavební práce na zámku pokračují dál, pracuje se na propojení nové trasy s východním křídlem s cennými štukovými výzdobami a pokračují i práce na dalších místnostech. Další část zámku by se mohla pro veřejnost otevřít v roce 2024.

Zámek v Uherčicích vznikl na konci 15. století na místě původní gotické tvrze. V polovině 16. století byl přestavěn do renesanční podoby, která se dodnes dochovala ve východní části areálu. V 17. století změnili noví majitelé Berchtoldové interiéry zámku ve stylu baroka, v dalších stoletích následovaly klasicistní úpravy. Banketní sál v severním křídle byl zbudován v 19. století přestavbou bývalého vězení a příruční sýpky. K zámku přiléhá francouzský a anglický park s umělou zříceninou.