Zámek v Uherčicích je chátrající učebnicí slohů. Nyní se dočká opravy za 123 milionů

Chátrající zámek v Uherčicích projde rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Státní zámek Uherčice na Znojemsku se dočká rekonstrukce. Na opravu jedné z nejzanedbanějších památek v majetku státu získal Národní památkový ústav více než 120 milionů korun, většinu z evropských fondů. Ze stejného zdroje obnoví svůj zámek i Moravský Krumlov.

Státní zámek Uherčice patří k největším zámeckým areálům v Česku. Je však velice zanedbaný a část prostor je v havarijním stavu. Založen byl na přelomu 15. a 16. století a jeho největší hodnotou je mimořádně kvalitní architektonická a prostorová podoba celku, daná složitým stavebním vývojem. Díky různým epochám, které jsou do stavby vepsány, je zámek označován jako učebnice slohů.

Památkáři nechají opravit třeba zanedbané severní křídlo renesančního zámku. Jeho omítka je teď plná nechtěných vyrytých vzkazů, elektrické rozvody jsou staré a na mnoha místech chybí podlaha. „Začnou restaurátorské práce, jednak nástěnných maleb, ale i podlahy,“ uvedla kastelánka Eva Štěpánová. Součástí projektu je i řešení bezbariérového přístupu do části areálu zámku.

V památce se i nyní, ačkoliv jen sporadicky, pořádaly koncerty nebo divadelní představení. S tímto využitím počítá kastelánka i nadále. I na tyto kulturní akce ale zatím chodí návštěvníci dvěma schodišti z hlavního nádvoří. To staré více než dvě stě let se rozpadá, druhé je jen provizorní.

Opravy potrvají tři roky

Opravy jsou naplánované do roku 2021. Nutná rekonstrukce části zámeckého areálu si vyžádá investici ve výši 123 milionů korun, z evropských fondů je zajištěno 94 milionů korun a dalších téměř 17 milionů dá stát. Začít by se mohlo už na podzim letošního roku.

Podle kastelánky bude zámecký areál, který loni navštívily více než čtyři tisíce lidí, otevřený i v průběhu obnovy. Nově pro návštěvníky otevřou také bránu vedoucí na vyhlídku. Z ní kromě jiného uvidí i romantickou zříceninu hradu, na kterou se dívali lidé v 19. století ještě před tím, než ji zakryly stromy.

Peníze na opravu získal i Moravský Krumlov

Dotace na opravu své památky získalo z evropského programu také vedení Moravského Krumlova. „Dostali jsme pět milionů eur s tím, že náš poplatek je asi dvacet milionů, takže se pohybujeme v částce okolo 120 milionů korun,“ řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Z peněz město opraví celé jižní křídlo včetně věže a tunelu a obě arkádová nádvoří. V prostorách pak plánují nové informační turistické centrum, které se přesune ze stávajícího domu na náměstí. I tato památka by měla být po dobu rekonstrukce návštěvníkům přístupná.

Zámek Moravský Krumlov
Zdroj: ČTK

Celkem tři miliardy korun na rekonstrukce

Evropské fondy zaplatí rekonstrukce několika hradů a zámku celkem za více než tři miliardy korun. „Největším podpořeným projektem je obnova Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži za 202 milionů korun,“ uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši.

Nejvíce podpořených projektů, deset, je v Jihočeském kraji. Na druhém místě je se sedmi projekty Jihomoravský kraj. Národní památkový ústav bude renovovat hned pět památek – kromě zmíněného zámku Uherčice také cisterciácký klášter Plasy, státní zámek Zákupy a státní zámek Telč. Z měst uspěl mezi žadateli právě Moravský Krumlov nebo Tábor.