Starostkou Ledče nad Sázavou je Hana Horáková. Nahradila Zdeňka Tůmu, který zemřel

V Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku byla v pondělí starostkou zvolená dosavadní místostarostka Hana Horáková (SNK pro Ledeč). V čele radnice vystřídala Zdeňka Tůmu ze stejného sdružení, který zemřel. Město s téměř pěti tisíci obyvateli Tůma vedl druhé volební období, byl také členem krajského zastupitelstva. Ledečští zastupitelé jeho památku v úvodu jednání uctili minutou ticha.

„Není to příliš hezký začátek roku, ale musíme jet dál,“ řekla Horáková v úvodu. Na místo starosty byla jedinou kandidátkou. Z třinácti přítomných pro ni ve veřejné volbě hlasovalo deset zastupitelů, tři se hlasování zdrželi.

Ledeč nad Sázavou má opět dva neuvolněné místostarosty, oba jsou z kandidátky Zelená pro Ledeč. K Michalu Simandlovi v pondělí zastupitelé na druhý uvolněný post místostarosty zvolili Jana Drápelu. Pětičlennou městskou radu doplnila Yvetta Bartáková (SNK pro Ledeč).

Tůma zemřel 2. ledna

V patnáctičlenném ledečském zastupitelstvu má SNK pro Ledeč sedm zástupců, Zelená pro Ledeč má tři zastupitele. Sociální demokraté mají v zastupitelstvu dva lidi a po jednom ODS, lidovci a KSČM. Nové obecní volby budou letos na podzim.

Zdeněk Tůma zemřel 2. ledna, bylo mu 63 let. Krajským zastupitelem byl za STAN a SNK ED. Od mládí se Tůma věnoval házené. Byl aktivním hráčem a pak trenérem, rozhodčím i funkcionářem, uvedl ledečský házenkářský klub na facebooku.