Šéfka firmy z Prostějovska zpronevěřila přes čtyři miliony korun. Neplatila za materiál či reklamu

Škodu 4,2 milionu korun podle kriminalistů způsobila jednatelka stavební společnosti na Prostějovsku. Peníze během několika let zpronevěřila firmám, ale i jednotlivcům, kteří si u ní dopředu zaplatili materiál na stavbu. Neodváděla také řádně daně a brala si úvěry, které nesplácela. Policie se případem na podnět finančního úřadu zabývala od loňského dubna, v prosinci podala obžalobu. Pětačtyřicetiletá žena se už s žalobcem dohodla na vině a trestu, dohoda byla předložena ke schválení okresnímu soudu.

Žena byla obviněna ze sedmi trestných činů; trestní sazba za ně činí až osm let, uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. „Prověřováním vyšlo najevo, že trestné činnosti se dopouštěla již od roku 2017, nejvíce však od roku 2019, a to různými způsoby,“ sdělila. Z pěti trestných činů policie obvinila právnickou osobu, za kterou žena jednala.

Jednatelka si podle kriminalistů například v několika případech prostřednictvím autodopravy objednala odvoz materiálu zákazníkovi, ale fakturu poté neuhradila anebo zaplatila jen její část. Nezaplatila ani za propagaci stavebnin formou vyvěšení inzerce na reklamních vývěskách v Prostějově, dalším firmám nezaplatila za dodání stavebního nářadí, dřeva a stavebního materiálu.

Mezi poškozenými jsou firmy i jednotlivci

Mezi oběti jejího podnikání se zařadili i zájemci, kteří si u ní objednali stavební materiál a čekali na jeho dodání. „Například manželskému páru slíbila po zaplacení 223 400 korun dodat materiál na stavbu nové střechy. Nestalo se tak a navíc s nimi přestala komunikovat a nebylo možné se s ní spojit. Stejně dopadli i další čtyři zákazníci, kteří zaplatili a čekali na dodání materiálu, jednomu z nich přislíbila i provedení montážních prací,“ doplnila Zajícová.

Škodu přes jeden milion korun způsobila žena podle policie i brněnské firmě, se kterou měla uzavřenou kupní smlouvu o odběru materiálu. Žena podle kriminalistů uzavřela i několik úvěrových smluv, úvěry však nebyla schopna splácet. Nevedla také řádně účetní knihy, doplnila policie.