Rozhodnutí o vodní nádrži Skalička na Přerovsku se odkládá kvůli připomínkám k analýze

O vodní nádrži Skalička se rozhodne nejdříve za půl roku (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí vlády o podobě vodního díla Skalička na řece Bečvě na Přerovsku se minimálně o půl roku odkládá. Stavba má být součástí protipovodňových opatření a chránit více než 100 tisíc tamních obyvatel před záplavami. Za zdržením jsou připomínky k analýze, která doporučila vybudování boční nádrže. Proti tomu se ale postavili někteří odborníci nebo místní.

Vodní nádrž Skalička by měla před velkou vodou ochránit například obyvatele Troubek na Přerovsku – obce, která se stala symbolem povodní v roce 1997. I když od tragických záplav už brzy uplyne čtvrt století, místní je mají stále v paměti. „Určitě se vzpomínky na ty události vracejí, samozřejmě, že každý chce být zabezpečený,“ řekl starosta Troubek Radek Brázda (STAN). 

Vedení Troubek už začátkem listopadu schválilo nový územní plán. Dokument počítá s protipovodňovou ochranou obce, jenže bez vodního díla Skalička nebude úplná. Nádrž má být součástí už dostavěných, budovaných anebo plánovaných opatření. Odborníci se však nemůžou shodnout na tom, jak má vypadat. Říjnová analýza doporučila, aby na řece nad Hranicemi vznikla boční nádrž, která by do Bečvy pouštěla vodu i během sucha.

„(Boční nádrž) má nejmenší vliv na okolní prostředí, zároveň má pozitivní vliv na okolní prostředí v některých aspektech, plní protipovodňovou funkci,“ řekl už v říjnu spoluautor analýzy odborníků z ČVUT Ladislav Satrapa.  

Olomoucká schůze řešení zatím nepřinesla

S analýzou nesouhlasí ministerstvo životního prostředí, které poslalo resortu zemědělství 32 zásadních připomínek. „Je to určitě neakceptace zákonem chráněných zájmů ochrany přírody a krajiny, je to i absence třetí části hydrogeologické studie,“ sdělil náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

O podobě protipovodňové stavby na Přerovsku v pondělí na univerzitní půdě v Olomouci debatovala desítka akademiků, vodohospodářů i politiků. Řešení je ale zatím v nedohlednu.

„Nová vláda bude určitě podle mého názoru znovu otázky, které souvisejí s vybudováním buď suchého poldru nebo nádrže, konzultovat,“ uvedla místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL). To ale může trvat minimálně půl roku.