Povodí Moravy nevylučuje přehradu u Skaličky. Pro kyselku a podzemní jezera ale může být hrozbou

Události v regionech: Přehrada Skalička by mohla ohrozit minerální prameny (zdroj: ČT24)

V Hranickém krasu skončil předběžný hydrogeologický průzkum ke stavbě vodního díla Skalička. Nádrž stát plánuje jako klíčové opatření proti povodním na řece Bečvě. Podle Povodí Moravy studie nevyloučila žádnou z variant, ani přehradu. Zástupci řady organizací ale varují, že kvůli přehradě může oblast přijít o léčivé minerální prameny.

Před čtyřiceti lety začínala Barbora Šimečková jako průvodkyně, teď je ve Zbrašovských jeskyních vedoucí. Poprvé má o jejich osud strach. „Současný stav, který v jeskyních máme, funguje jen díky zranitelnému rovnovážnému stavu, který v Hranickém krasu je. Stavu kyselek, plynu a přitékajících vod. V momentě, kdy se naruší, se to celé může zničit,“ popsala.

Stát chce nedaleko zbudovat protipovodňovou nádrž. Stavba na Bečvě se plánuje od povodní v roce 1997 a ve hře je i přehrada. Vedoucí jeskyní je proti. Nedávno dokončená hydrogeologická studie ji obav nezbavila. „Naopak studie potvrdila řadu našich předpokladů. Navíc ukázala i na další rizika,“ přiblížila Šimečková.

Hranickému krasu zatíženému vodní nádrží podle ní hrozí, že místo kyselky poteče v podzemí obyčejná studená voda. Pro jeskyně by to znamenalo jiné mikroklima, a tím i konec unikátních plynových jezer. Naopak by se zvýšila koncentrace CO2 na prohlídkových trasách. „Tuto situaci jsme už zažili, bylo to po povodni v roce 1997, kdy se nám na návštěvní trase objevila taková koncentrace plynu, že jsme museli zavřít,“ uvedla Šimečková.

Podle odborníků může vodní dílo ohrozit lázeňské prameny

Výsledky zatím neveřejné studie zneklidnily také Agenturu ochrany přírody a krajiny nebo Český inspektorát lázní a zřídel. Podle odborníků hrozí zánik také Kropáčovu a Jurikovu pramenu. Na těchto dvou zdrojích minerálních vod jsou přitom už 470 let závislé léčebné lázně v Teplicích nad Bečvou.

„U žádné z variant vodního díla Skalička nedojde k ovlivnění minerálních pramenů nepřijatelným způsobem. Závěry tedy ukazují, že lze v rámci následující multikriteriální analýzy hodnotit všechny varianty. Žádná nebyla vyloučena,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Varianty vodního díla Skalička
Zdroj: Povodí Moravy



Ve hře je tak nyní pět variant. Kromě suchého poldru a přehrady také tři typy boční nádrže. Všechny zasáhnou do katastrů sedmi obcí, nejcitelněji u Skaličky. „Hráz by v případě suchého poldru měla jít od nuly do výšky dvanácti metrů, a v případě jakékoliv boční varianty až do výšky šestnácti metrů,“ přiblížila starostka Skaličky Petra Kočnarová (Za rozvoj obce).

Kolem obce se kvůli průzkumu dělalo nejvíc vrtů. Ten nejhlubší, stometrový, v osadě Kamenec, která skončí uprostřed nádrže. „Zhruba už ve 27 metrech jsou vidět kaverny, pak i v 70 metrech. Opravdu si myslíme, že je to protkáno minerálními prameny, a bylo by škoda je zničit vodním dílem,“ uvedla Kočnarová.

Vhodnou variantu nádrže navrhnou experti z vysokých škol a Akademie věd. Konečné slovo ale bude mít až vláda, která ji bude schvalovat.