TÉMA

Agentura ochrany přírody a krajiny

Ochránci přírody chtějí zamezit šíření asijské sršně v Česku. Pomoci mají speciální pasti

V Plzni pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) umístili do terénu první speciální past na sršeň asijskou. Před půl rokem bylo na území Česka poprvé nalezeno její hnízdo. Pasti vyvíjejí a vyrábějí výzkumníci ze Západočeské univerzity. Ochránci přírody jich chtějí v nejbližších dnech umístit převážně v Plzeňském kraji kolem osmdesáti. Pravidelně kontrolované pasti naplněné sladkou návnadou mají lákat tento invazní druh hmyzu a pomoci tak k jeho odhalení a zamezení šíření po republice.
30. 3. 2024|

Pozorování vlků odhalilo načerno postavený srub. Nevěděl jsem, že potřebuji povolení, hájí se majitel

Ministerstvo životního prostředí musí posoudit stavbu srubu v lesích v Kytlici na Děčínsku. Roubený dům stojí v zóně CHKO Lužické hory bez stavebního povolení. Právník majitele stavby uvedl, že jeho klient o nutnosti jeho získání nevěděl.
21. 3. 2024|

Investor chce v CHKO Blanský les postavit vodní elektrárnu. Proti jsou ochránci přírody i vodáci

Na Českobudějovicku se rozpoutal spor o malou vodní elektrárnu na Vltavě poblíž Dívčího Kamene. Novou stavbu totiž soukromý investor plánuje v první a druhé zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu. Podnikatel se však brání a tvrdí, že postupuje podle předpisů.
8. 2. 2024|

Obyvatelé Orlického Záhoří podepisují petici proti možnému solení silnice na Šerlich

Silnice na Šerlich v Orlických horách znovu budí emoce. Nejdříve byla příliš úzká a nemohly se na ní vyhnout autobusy, některé dokonce havarovaly. Kraj proto musel silnici rozšiřovat. Nyní místní podepisují petici kvůli záměru silničářů úsek v zimě solit. Obávají se poškození přírody, která leží v chráněné krajinné oblasti. Státní agentura o povolení chemického ošetření dané silnice zatím nerozhodla.
16. 12. 2023|

Nejčastějším prohřeškem v chráněných krajinných oblastech jsou neoprávněné vjezdy aut i motorek

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) řeší na svém území každoročně až stovky přestupků. Návštěvníci nejčastěji jezdí motorovými vozidly tam, kde je to zakázáno. Souvisí s tím také nevhodné parkování obytných vozů. České televizi to sdělilo patnáct oslovených CHKO. Stráž přírody může při kontrole udělit návštěvníkům blokovou pokutu v řádech až několika tisíců korun, i když často končí vše domluvou.
8. 7. 2023|

Agentura ochrany přírody a krajiny připravuje podklady pro vyhlášení CHKO Krušné hory. Lesy ČR s tím nesouhlasí

Ministerstvo životního prostředí pověřilo Agenturu ochrany přírody a krajiny přípravou podkladů pro zvažované vyhlášení CHKO Krušné hory. Do konce roku 2024 by tak měl vzniknout první návrh velkoplošné ochrany krušnohorské přírody. Státní podnik Lesy ČR, který spravuje největší část tohoto území, však se záměrem vyhlásit chráněnou krajinnou oblast nesouhlasí. Podle něj by plošná územní ochrana přírody představovala jen administrativní zátěž pro majitele pozemků a hospodářů v této lokalitě.
3. 8. 2022|

Povodí Moravy nevylučuje přehradu u Skaličky. Pro kyselku a podzemní jezera ale může být hrozbou

V Hranickém krasu skončil předběžný hydrogeologický průzkum ke stavbě vodního díla Skalička. Nádrž stát plánuje jako klíčové opatření proti povodním na řece Bečvě. Podle Povodí Moravy studie nevyloučila žádnou z variant, ani přehradu. Zástupci řady organizací ale varují, že kvůli přehradě může oblast přijít o léčivé minerální prameny.
12. 9. 2021|

Na dně rybníka v Nasavrkách našli při vypouštění tisíce škeblí. Z bahna je zachraňují ochránci přírody

Ochránci přírody zachraňují z rybníka v Nasavrkách na Chrudimsku tisíce vzácných škeblí. Rybník patří městu, které ho vypustilo a vylovilo z něj ryby. Chránění měkkýši ale v bahně zůstali a hrozí jim úhyn. Případ řeší Česká inspekce životního prostředí, která k vypuštění vody udělila povolení.
11. 9. 2021|

Pod závrtem v Moravském krasu jsou nejspíš neznámé prostory. Začal se propadat

Propad země, takzvaný závrt mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem, nově zaujal speleology v Moravském krasu. Začal se totiž propadat, což značí, že jsou pod ním podzemní prostory. Na webu strážců přírody to uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.
13. 3. 2021|

Vlci útočí hlavně na stáda, která chovatelé nezabezpečili

Útoků vlků na hospodářská zvířata přibývá. Letos jich bylo už 220, tedy o polovinu víc než loni. Šelmy útočí hlavně tam, kde hospodáři svá stáda nezabezpečili. Ukazují to detailní data, která začali zveřejňovat ochránci přírody. Stát plánuje kompenzovat chovatelům vedle přímých škod i další náklady.
23. 12. 2020|

Raci mají nový, bezpečný domov. Ochránci přírody je zachránili z potoka zasaženého morem

Před račím morem uniklo sedm desítek vzácných raků kamenáčů, které se podařilo před dvěma lety zachránit z nemocí kontaminovaného Stroupnického potoka. Nyní je ochránci přírody vypustili do jiného potoka na Křivoklátsku. Podobné přesuny jsou prozatím jediným řešením, jak chráněné původní raky před morem ochránit.
2. 7. 2020|

První let na svobodě skončil v drátech vysokého napětí. Sup ze zlínské zoo uhynul v Bulharsku

Samička supa mrchožravého, kterou v červenci odeslala zlínská zoo k vypuštění do volné přírody v Bulharsku, uhynula po nárazu do drátů elektrického vedení. Osudným se jí tak stal hned první let. Do bulharského pohoří Východní Rodopy nechala zoologická zahrada ve spolupráci s ochranářskou organizací Green Balkans vypustit už čtyři supy mrchožravé, spolu s nimi i supy bělohlavé a hnědé.
3. 9. 2019|

Řidiči, pozor na sysly! Na silnici u Mohelna instalovali kvůli hlodavcům retardéry

Na čtyři nové retardéry si musejí dát pozor řidiči kousek za Mohelnem na Třebíčsku. Silničáři je tam nainstalovali kvůli syslům, kteří žijí v okolní Mohelenské hadcové stepi. Hlodavci při hledání potravy běhají přes silnici a často tak končí pod koly aut. Retardéry za tři sta tisíc korun zaplatilo ministerstvo životního prostředí.
17. 5. 2019|