Obyvatelé Orlického Záhoří podepisují petici proti možnému solení silnice na Šerlich

Události v regionech: Petice proti solení silnice na Šerlichu (zdroj: ČT24)

Silnice na Šerlich v Orlických horách znovu budí emoce. Nejdříve byla příliš úzká a nemohly se na ní vyhnout autobusy, některé dokonce havarovaly. Kraj proto musel silnici rozšiřovat. Nyní místní podepisují petici kvůli záměru silničářů úsek v zimě solit. Obávají se poškození přírody, která leží v chráněné krajinné oblasti. Státní agentura o povolení chemického ošetření dané silnice zatím nerozhodla.

Petici za pět dní podepsalo 280 lidí. „Myslím si, že to solení situaci spíše zhorší, protože tam bude rozbředlý sníh, břečka,“ míní autor petice Miroslav Vlastník. Ředitel krajské údržby silnic Jiří Brandejs vysvětlil, že při minus deseti až dvanácti stupních Celsia sice sůl přestává účinkovat, ale působí na vrstvu sněhu tak, že se neujezdí a nestane se z ní ledovka.

Tamní obyvatelé se bojí, že se sůl dostane do povrchových i podzemních vod. Podle odborníků jsou obavy namístě – běžné druhy rostlin si totiž nedokáží s větším množstvím soli poradit. „Projevuje se to zhoršeným metabolismem, zhoršeným růstem, rezavěním listů, jehlic, poškozením kůry, chřadnutím té rostliny, až úplně odumírá,“ vysvětlila ekoložka rostlin z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové Romana Prausová.

Proti chemickému ošetření silnice se postavilo i vedení obce Deštné v Orlických horách.

Silnici s převýšením více než čtyři sta metrů už od jejího otevření doprovází problémy. Aby se dokázala vyhnout protijedoucí auta, musel kraj přidat několik výhyben a odstranit svodidla. Solení by podle silničářů provozu významně pomohlo. „Nově se bude otvírat lyžařský areál v Orlickém Záhoří, takže předpokládáme další zvýšení dopravy,“ zdůvodnil Brandejs.

Pokud by Agentura ochrany přírody a krajiny solení povolila, je autor petice připravený se odvolat.