Investor chce v CHKO Blanský les postavit vodní elektrárnu. Proti jsou ochránci přírody i vodáci

Spor o novou vodní elektrárnu nad Dívčím kamenem (zdroj: ČT24)

Na Českobudějovicku se rozpoutal spor o malou vodní elektrárnu na Vltavě poblíž Dívčího Kamene. Novou stavbu totiž soukromý investor plánuje v první a druhé zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu. Podnikatel se však brání a tvrdí, že postupuje podle předpisů.

Dělníci v lokalitě před více než sto lety prorazili štolu, právě na tu chce investor Michal Masnička navázat stavbou malé vodní elektrárny. „Bude částečně nad zemí, částečně pod zemí, ale bude respektovat přírodu, protože bude kompletně obložena kameny,“ uvedl.

V části řeky chce investor vybudovat jez a náhonem přivést vodu k turbínám. Vodákům se ale jeho záměr nelíbí. „Tohle je poslední úsek Vltavy, který je nedotčený, kde nejsou znát civilizační stopy,“ řekl Milan Litvan z tamní půjčovny lodí. „Původně měl mít (jez) čtyři metry, dnes bude mít 1,5 metru a bude pouze pod vorovou regulací,“ argumentoval Masnička.

Podle CHKO hrozí poškození přírody

Proti je i CHKO Blanský les, podle ní takové stavby do první a druhé zóny nepatří. „Musí to být v místech, kde to nezpůsobí víc škody než užitku. Tady v tom případě by to mohlo způsobit škody velké,“ tvrdí ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny jižní Čechy Jiří Bureš. „Tento unikátní přírodní klenot by se zničil tím, že by na třech kilometrech bylo relativně málo vody, zničil by se biotop,“ doplnil šéf Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček.

Investor už teď dokončuje dokumentaci, aby mohl CHKO požádat o výjimku. Nesouhlasí ani s tím, že by vodáci přišli o vodu v meandru pod Dívčím Kamenem. Označuje to za velký omyl.

Česká inspekce životního prostředí i ochránci přírody ovšem nyní prověřují také kácení stromů, které na svých pozemcích investor s povolením úřadů provedl. Nedostatky už zaznamenali. „Byly pokáceny i dřeviny nad rámec tohoto povolení na sousedních pozemcích,“ uvedla botanička z CHKO Blanský les Tereza Rejnková.

Pokud Michal Masnička získá všechna potřebná povolení, chce stavbu malé vodní elektrárny zahájit do tří let.