Raci mají nový, bezpečný domov. Ochránci přírody je zachránili z potoka zasaženého morem

UDÁLOSTI: Sedmdesátka vzácných raků kamenáčů byla vypuštěna do jednoho z přítoků Berounky (zdroj: ČT24)

Před račím morem uniklo sedm desítek vzácných raků kamenáčů, které se podařilo před dvěma lety zachránit z nemocí kontaminovaného Stroupnického potoka. Nyní je ochránci přírody vypustili do jiného potoka na Křivoklátsku. Podobné přesuny jsou prozatím jediným řešením, jak chráněné původní raky před morem ochránit.

Když ochránci přírody přesouvali raky kamenáče z morem zasaženého Stroupnického potoka do umělého chovu, doufali, že brzy bude původní domov korýšů opět bezpečný a budou se moci vrátit. Nakonec ale strávili v péči Agentury ochrany přírody a krajiny dva roky a její lidé je vypustili do jiného potoka. Testy ukázaly, že ten původní dodnes není bezpečný.

Podle Lucie Štefanské z Agentury ochrany přírody a krajiny ale i v novém prostředí bude rakům dobře. „Tok je přirozený, jsou tam na dně kameny, takže se mají kam schovat,“ ubezpečila.

Rak kamenáč je naším nejvzácnějším a kriticky ohroženým druhem raka. Ochránci přírody odhadují, že za posledních pět let vymřela pětina jeho populace. Záchranný program, v jehož rámci byli vytaženi ohrožení raci ze Stroupnického potoka a který podporuje ministerstvo životního prostředí, má jasný cíl – aby z přírody úplně nezmizel.

„Záchranné přesuny jsou posledním řešením. Klíčové je, aby se zamezilo šíření račího moru a zlepšil se stav naší krajiny,“ uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

Vypouštění raků na Křivoklátsku
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Račí mor v evropských vodách rozšiřují američtí raci, kteří se v chráněné krajinné oblasti přemnožili. Sami jsou proti nákaze imunní. Račí mor je vysoce infekční onemocnění a způsobuje masivní úhyn původních druhů.

K šíření přispívá například vypouštění raků z akvárií či jezírek, neodborné přenášení raků mezi lokalitami, vypouštění ryb, které mohly být v kontaminované vodě. Spory se mohou šířit i na rybářském náčiní, které je třeba dezinfikovat, pokud rybář loví na různých místech. 

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by od roku 2022 měla platit novela zákona o ochraně přírody, která také řeší nakládání s nepůvodními druhy. Novela však zatím čeká na první čtení ve sněmovně.