TÉMA

František Pelc

Krušné hory se zřejmě dočkají chráněné krajinné oblasti. Návrh projednává ministerstvo s kraji

Do první zóny připravované Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory by mohly patřit rašeliniště a bučiny. Území by podle pracovního návrhu ministerstva životního prostředí mohlo sahat od Kraslic na Sokolovsku po Petrovice na Ústecku. Zástupci ministerstva v pondělí poprvé veřejně představili koncept CHKO Krušné hory, a to na zasedání zastupitelstva Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař zdůraznil, že pevné hranice budoucí CHKO zatím nejsou dané.
24. 4. 2023|

Bučiny v Jizerských horách se staly první českou přírodní památkou na seznamu UNESCO

O zařazení jedné z nejcennějších částí Jizerskohorských bučin na seznam UNESCO rozhodl ve středu Výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Jde o první tuzemskou přírodní lokalitu na tomto seznamu. Bučiny jsou také první českou oblastí označenou jako součást dědictví celého lidstva.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 18:14|

Z Mladé Boleslavi se do Velkých Pavlovic přestěhovalo 40 syslů. Mají posílit tamní kolonii

Čtyři desítky syslů odchycených v mladoboleslavské lokalitě na Radouči se v úterý přestěhovaly do Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Posílí tamní kolonii, která v posledních dvou letech i kvůli přívalovým dešťům zaznamenala početní pokles. Z původních stovek syslů tam nyní přežívají už pouze jednotlivci. Informovala o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která stojí za záchranným programem sysla obecného.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 19:11|

Na Českolipsku někdo zastřelil vlčici. Ochránci přírody podávají trestní oznámení

Vlčici nalezenou počátkem listopadu na silnici u Dubé na Českolipsku někdo zastřelil. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se obrátí na policii, úmyslné usmrcení chráněného zvířete je trestným činem. Jde už o druhý zdokumentovaný případ nelegálního střílení vlků v České republice. První prokazatelně zastřelené zvíře objevili loni v příkopu u Konětop na Mělnicku, pachatele nenašli.
26. 11. 2020|

Raci mají nový, bezpečný domov. Ochránci přírody je zachránili z potoka zasaženého morem

Před račím morem uniklo sedm desítek vzácných raků kamenáčů, které se podařilo před dvěma lety zachránit z nemocí kontaminovaného Stroupnického potoka. Nyní je ochránci přírody vypustili do jiného potoka na Křivoklátsku. Podobné přesuny jsou prozatím jediným řešením, jak chráněné původní raky před morem ochránit.
2. 7. 2020|

Jizerskohorské bučiny chtějí na seznam UNESCO. V Česku by byly první přírodní památkou

Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny v Jizerských horách usiluje o zápis na seznam UNESCO. Pokud by se to podařilo, stala by se rezervace prvním územím přírodního světového dědictví v České republice. Česko má zatím na seznamu čtrnáct památek v kategorii kulturního dědictví a dalších šest položek mezi nehmotným kulturním dědictvím.
1. 12. 2019|