Na zasněžování vyčerpali organizátoři v Novém Městě příliš vody, ohrozili tak vzácné raky

Události: Na zasněžování vyčerpali v Novém Městě příliš vody, zaplatí pokutu (zdroj: ČT24)

Sport narazil na ochranu přírody. Za umělé zasněžování zaplatili organizátoři lyžařských závodů v Novém Městě na Moravě pokutu 90 tisíc korun. Působí totiž v chráněné krajinné oblasti a překročili povolené množství vody, které na výrobu technického sněhu můžou odebrat z rybníka se vzácnými živočichy.

Na zamrzlém stavidle teď není ukazatel hladiny dobře vidět, ale když začnou vyrábět technický sníh, musejí ho bedlivě hlídat. Úbytek vody v rybníku Koupaliště při každém odběru už měří také čerpadla. „Aby se vědělo, kolik jely pumpy přečerpávající vodu z Koupaliště,“ vysvětluje vedoucí Vysočina arény Jan Skřička.

Ve vodě, kterou používají pro zasněžování, žijí kriticky ohrožení raci říční. A to jak v hrázi rybníka, tak i v okolních potocích. Příliš velký odběr vody by jim mohl ublížit. „S tím se provozovatel musí vypořádat,“ říká ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Technický sníh se vyráběl před rokem i pro světový pohár v biatlonu. Bylo to ale zrovna v extrémně suché zimě s minimem mrazivých dnů. Navíc se současně plnil nový sněhový zásobník a také rychle zasněžovaly tratě.

Technický sníh se loni vyráběl v extrémně suché zimě s minimem mrazivých dnů
Zdroj: ČT24

„My jsme proto nebyli schopni rozložit zasněžování do delšího časového cyklu a proto právě vznikl ten rychlý pokles hladiny,“ říká Jan Skřička. Hladina se dostala pod povolený limit a inspekce životního prostředí za to organizátory pokutovala. „Uložila nám pokutu na spodní hranici sazebníku, která se rovná 90 tisíc korun,“ dodává.

Regionem se pak ale nesly fámy také o používání chemikálií v technickém sněhu. To ale organizátoři rezolutně odmítají, do vody prý nic nepřidávají. „Je to voda měkká, potoční, která je chemicky neupravovaná,“ uvádí Ladislav Slonek z SK lyžování Nové Město na Moravě při prohlídce zázemí sněhových děl. 

Zabránit nadměrným odběrům vody by v budoucnu mohlo například vybudování ještě jedné retenční nádrže. Zatím na to ale nejsou peníze.