První let na svobodě skončil v drátech vysokého napětí. Sup ze zlínské zoo uhynul v Bulharsku

Samička supa mrchožravého, kterou v červenci odeslala zlínská zoo k vypuštění do volné přírody v Bulharsku, uhynula po nárazu do drátů elektrického vedení. Osudným se jí tak stal hned první let. Do bulharského pohoří Východní Rodopy nechala zoologická zahrada ve spolupráci s ochranářskou organizací Green Balkans vypustit už čtyři supy mrchožravé, spolu s nimi i supy bělohlavé a hnědé.

Už desáté mládě supa mrchožravého se ve zlínské zoo vylíhlo na začátku letošního června. Se stejně starým supem mrchožravým ze zoologické zahrady v Praze v létě zamířili do volné přírody v Bulharsku. Před vypuštěním strávila dvojice ptáků tři týdny v adaptačním zařízení.

Samička ze Zlína opustila hnízdo jako první, ornitologové její první let sledovali díky malé satelitní vysílačce umístěné na jejích zádech. Postupně se k ní přidávali další vypuštění supi. Po několika hodinách však samička podle získaných informací při letu narazila do drátů vysokého napětí. Zásahem elektřiny okamžitě uhynula.

V současné době se chovný pár supů mrchožravých stará o další mládě, pracovníci zoo ve Zlíně jej přiměli ke druhé snůšce. Kromě supů mrchožravých nechala zahrada v Bulharsku vypustit také supy bělohlavé a supa hnědého. Supi patří k nejohroženějším druhům ptáků na světě.

Dráty lze zabezpečit, přesto se s nimi střetává miliarda ptáků ročně

„Odhaduje se, že ve světě po zásahu elektrickým proudem ročně zahyne jedna miliarda ptáků,“ uvedl ředitel zlínské zoo Roman Horský. V České republice je to podle studie Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) 350 tisíc jedinců ročně.

Samička supa mrchožravého ze zlínské zoo ve věku dvou měsíců
Zdroj: Archiv Zoo Zlín

„Naši republiku křižuje přes 70 tisíc kilometrů elektrického vedení, rozvodnou soustavu tvoří také 750 tisíc stožárů a sloupů. Od roku 2009 platí zákon, že do června 2024 musí být kvůli ptákům zabezpečené všechny sloupy vysokého napětí. Podle hodnocení odborníků z AOPK to však distribuční společnosti zřejmě nestihnou. I tak však považuji toto opatření za skutečně mimořádný legislativní úspěch při ochraně ptáků. Čím více stožárů bude osazeno speciálními konzolami, kryty nebo bidly, tím lépe,“ doplnil Horský.

K dalším ochranným opatřením patří třeba umístění různých barevných prvků, například koulí nebo spirál, pro zvýraznění drátů elektrického vedení. Prosazení instalace ochranných prvků bude iniciovat také společnost Green Balkans, a to nejen ve Východních Rodopech.