Sup hnědý ze Zlína se rozletí do bulharských hor. Přispěje k obnově populace

Zlínská zoologická zahrada v pátek poprvé odeslala do bulharského pohoří Stará Planina supa hnědého. Spolu s ptákem stejného druhu z ostravské zoo tam bude vypuštěn do volné přírody. Do projektu obnovy populace supů v Bulharsku se zlínská zoo zapojila před deseti lety. Dosud do přírody vypustila 14 supů, a to bělohlavých a mrchožravých.

Zahrada odchovala už pět supů hnědých, ve volné přírodě začne létat první z nich. Před naložením do přepravní bedny veterinář ptákovi odebral krev a spolu s pracovníky zoo supa také zvážil. Měl 7,2 kilogramu.

„Vylíhl se 13. dubna u nás v líhni. Již je plně opeřený a připravený na vypuštění do volné přírody. Je to takové naplnění smyslu zoologických zahrad. Že ta práce, kterou tady děláme, má opravdu smysl. Nejenom, že zvířata přibližujeme a ukazujeme lidem, ale také děláme tu ochranářskou činnost,“ vysvětlil zoolog Václav Štraub.

Z hor mizí supi spolu s ovcemi

Úbytek supů na Balkáně v minulosti způsobily společenské změny, kdy z hor odcházeli pastýři a ubývalo ovcí, jejichž zdechliny tvořily stěžejní část potravy supů. Riziko pro ptáky představuje také používání jedů a odstřel.

Bulharští záchranáři získávají supy také ze Španělska nebo Německa, z českých zoo spolupracují kromě zlínské a ostravské zahrady i se zoo v Praze. Zlínská zahrada patří mezi nejúspěšnější chovatele supů v evropském i světovém měřítku, letos plánuje do přírody v Bulharsku vypustit ještě jednoho supa mrchožravého a dva supy bělohlavé.