Pozorování vlků odhalilo načerno postavený srub. Nevěděl jsem, že potřebuji povolení, hájí se majitel

Události v regionech: Načerno postavený srub v CHKO (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí musí posoudit stavbu srubu v lesích v Kytlici na Děčínsku. Roubený dům stojí v zóně CHKO Lužické hory bez stavebního povolení. Právník majitele stavby uvedl, že jeho klient o nutnosti jeho získání nevěděl.

Původně v místě stál posed, v roce 2020 ale v lesích v Kytlici vyrostl srub. Na stavbu upozornilo Hnutí Duha, které tady provádělo výzkum výskytu vlků.

„Stavba stojí na hranici první zóny v oplocence, která má sloužit pěstování lesa, a v místě, kde by žádná stavba stát neměla,“ uvedl vedoucí Správy CHKO Lužické hory Tomáš Besta. Upozornil, že na objektu byla umístěná maskovací síť, aby nebyl z dálky příliš viditelný.

Srub nemá stavební povolení. Majitel podle právníka vycházel z toho, že ho stavby pro myslivce do třiceti metrů čtverečních nepotřebují. „Nevěděl, že v případě stavby v chráněné krajinné oblasti je zapotřebí získat souhlas s umístěním stavby dle zákona o ochraně přírody a krajiny, který uděluje Agentura ochrany přírody a krajiny,“ uvedl právní zástupce majitele stavby Jakub Lichnovský.

Proti povolení je stavební úřad i ochránci přírody

Dodatečně stavební úřad povolení vydat nechce. „Vydali jsme zamítavé rozhodnutí o návrhu na vydání dodatečného povolení stavby. Celou věc jsme teď postoupili Krajskému úřadu Ústeckého kraje,“ řekla vedoucí stavebního úřadu Česká Kamenice Věra Drobná.

Zamítavé stanovisko opakovaně vydali i ochránci přírody. Teď má kauzu na stole ministerstvo životního prostředí (MŽP). „Závazné stanovisko MŽP, které potvrdí, nebo změní závazné stanovisko Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) – Správy CHKO Lužické hory vydáme v nejbližší době,“ sdělilo ministerstvo. Pokud úřady stavbu nepovolí, může případ skončit u soudu.