Bečva: Expertiza podle obviněných zpochybňuje posudky. Žádají zastavení stíhání

Obviněný ředitel společnosti Energoaqua Oldřich Havelka a samotná společnost podali policii a státnímu zastupitelství návrh na zastavení trestního stíhání v případu otravy řeky Bečva. Opírají se o vědeckou expertizu, která zpochybňuje dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě došlo k obvinění. Podle expertizy nejde kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn 40 tun ryb.

Expertiza, kterou vypracovali vědci Ivan Holoubek, Blahoslav Maršálek, který se věnuje vodní ekotoxikologii a profesor environmentálních věd Jakub Hruška, vyvrací podle tiskové zprávy společnosti Energoaqua závěry dosavadních znaleckých posudků. Především zpochybňuje použitelnost provedeného pokusu s látkou fluorescein ohledně stanovení mísící zóny s tím, že na základě stávající důkazní situace, především z odebraných a analyzovaných vzorků, kterých je nedostatek. Nelze podle ní ani jednoznačně určit, jaká znečišťující látka či směs a v jaké koncentraci a množství způsobila kontaminaci vody v řece Bečvě, a dokonce ani na kterém místě k tomu došlo a kdo byl původcem této havárie.

S ohledem na vzdálenost mezi výustí z čistírny odpadních vod společnosti Energoaqa a místem zaznamenaného úhynu ryb je podle expertizy také prakticky vyloučeno, že by původcem ekologické havárie reálně mohla být tato společnost. Společnost a její ředitel proto podali policii a státnímu zastupitelství návrh na zastavení trestního stíhání.

Expertiza je podle společnosti v mnoha závěrech obdobná závěrům zprávy Vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě zřízené Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky, která byla zveřejněna dne 20. září 2021.   

Obvinění podali proti trestnímu stíhání v červnu stížnost

Policie obvinila ředitele společnosti Energoaqua Oldřicha Havelku a jeho firmu letos v červnu pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými živočichy a rostlinami. Obvinění podali proti zahájení trestního stíhání stížnost. Tu ale státní zástupce zamítl. Podle Havelky však nebylo zamítnutí nijak odůvodněné. „Naše právní zastoupení připravuje další kroky,“ řekl v červnu. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na čtyřiceti kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes čtyřicet tun ryb.