Policie zahájila trestní stíhání kvůli loňské otravě řeky Bečvy. Obviněna byla fyzická a právnická osoba z Rožnova

Policie zahájila trestní stíhání kvůli otravě řeky Bečvy. Podle informací České televize obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a člověka, který v ní pracuje. Údajně stojí za loňským zamořením toku, ve kterém uhynulo více než 40 tun ryb. Kyanidy, které podle inspekce životního prostředí do Bečvy unikly, zasáhly úsek dlouhý zhruba 40 kilometrů.

Sama policie neuvedla, koho konkrétně obvinila. Fyzické osobě hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, právnické osobě zákaz činnosti a peněžitý trest, řekl bez dalších podrobností policejní mluvčí Petr Jaroš.

Server iDNES.cz už v květnu napsal, že posudek, který si policie nechala v případu zpracovat, podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua. 

Ředitel podniku Oldřich Havelka nebyl v pondělí v sídle společnosti k zastižení. Podle jeho sekretářky je celý týden mimo republiku. Telefonicky pak Havelka ČT řekl, že firma proti trestnímu stíhání podá stížnost. K případnému obvinění své osoby se nevyjádřil.

Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem. Energoaqua zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

„Z hlediska skutkové podstaty jde o spáchání dvou trestných činů, a to poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“ uvedla policie na Twitteru. 

Starosta není překvapen

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) bližší informace o trestním stíhání nemá. „Samozřejmě jsem četl tweet od Policie České republiky. Za sebe říkám, že mě to nepřekvapuje, protože i náš vodoprávní úřad naměřil nadlimitní množství kyanidu z výusti vedoucí z rožnovského kanálu. Samozřejmě vím jenom to, co v tuto chvíli zveřejnila policie, takže budu netrpělivě čekat na podrobnosti. Věřím, že brzy jich bude více,“ řekl.

Znalecký posudek v případu zpracoval Jiří Klicepra. Na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezpůsobila chemička Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). O několik dní dříve v on-line debatě expertů Klicpera také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. V květnu odmítl obsah posudku po jeho odevzdání policii pro ČTK komentovat, upozornil na to, že je vázán mlčenlivostí.

Podle náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hany Ančincové (Piráti), která má na starost i životní prostředí, mohlo být prověřování případu rychlejší. „Osobně si myslím, že vzhledem k tomu, že soudní znalec už v průběhu vypracování posudku pouštěl do médií velmi nešťastně některé informace, tak si většina lidí domyslí, na koho to padne. Já si nemyslím, že mediální obraz, který tomu dodával i znalec, je šťastný. Otázka je, jaká potom bude důvěryhodnost celého procesu,“ řekla Ančincová.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že dlouhé prověřování není v obdobných případech výjimkou. „Sám za sebe ale říkám, že to dlouhé bylo. I když ne z viny policie, ale tím důvodem byl znalec, který si několikrát prodloužil lhůtu na sepsání posudku,“ uvedl. Policie má omezené možnosti, jak práci znalce urychlit, doplnil.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na čtyřiceti kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes čtyřicet tun ryb.

Jednatel rybářů: Obvinění přišlo po dlouhé době

K věci se vyjádřil také jednatel severomoravských rybářů Rostislav Trybuček. Ten doufá, že se vyšetřování podaří dotáhnout do konce a usvědčit skutečného viníka.

„Byl bych rád, aby se tahle věc dotáhla do konce, protože bez oprávněného viníka by to nemělo skončit. Já jsem vždycky říkal, že je mi úplně jedno, kdo to byl. A že bych strašně rád, aby byl v kauze někdo obviněn, ať se viník najde. Samozřejmě je to po dlouhé době, lidé jsou pesimisté, asi to bude běh na dlouhou trať,“ uvedl Trybuček.

Kritický je vůči délce prověřování kauzy. „Strašně špatně je, jak dlouho to trvalo. Protože lidé si udělali hypotézy sami. Když nedostanou jednoznačnou odpověď, tak si udělají závěry sami. Já se na ně za to nezlobím, také jsem byl netrpělivý,“ dodal.

K opětovnému zarybnění využívají rybáři peníze z příspěvků, které přijímají na transparentním účtu, i finance poskytnuté ministerstvem zemědělství. Bečva je podle Trybučka specifická svou druhovou skladbou, sehnat odpovídající násadu proto není pro rybáře jednoduché.