Nejasné kompetence inspekce přispívají k otázkám v kauze Bečva, míní ekoložka Moravcová

Události, komentáře: Ředitelka organizace Beleco Jana Moravcová ke kauze Bečva (zdroj: ČT24)

Bečva byla otrávená před sedmi měsíci, viník je však stále neznámý. Policie ve středu potvrdila, že dostala posudek znalce, další informace o postupu při prověřování této ekologické havárie lze od policistů očekávat do konce měsíce. Podle ředitelky organizace Beleco Jany Moravcové nejasnosti v kauze souvisí s dlouhodobými organizačními problémy českých orgánů ochrany životního prostředí. Moravcová byla hostem pořadu Události, komentáře. Zástupci ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) účast v diskusi opakovaně odmítli.

Na začátku kauzy to vypadalo, že dohledání viníka bude otázkou několika hodin, ostatně tak o tom mluvil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). S každým dalším dnem se ale otrava Bečvy propadala do čím dál hlubšího informačního vakua. Policie se k věci nevyjadřovala, inspekce životního prostředí rovněž, stejně jako okruh podezřelých firem. Nejvíc nakonec paradoxně mluvil znalec Jiří Klicpera, který měl přitom povinnost mlčenlivosti.

Otázek se objevila celá řada, například proč je mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Valašským Meziříčím patnáctikilometrový kanál na odpadní vody, proč v září 2020 začaly ryby hynout až tři kilometry od podezřelé výpusti, proč byla velmi rychle poslána ze hry chemička Deza, aby se nakonec do okruhu podezřelých vrátila poté, co se zjistilo, že v den otravy na Bečvě došlo v areálu Dezy k havárii.

„Vyšetřování dle mého soudu bude stát a padat na výsledcích znaleckých zkoumání,“ řekl zlínský redaktor České televize Josef Kvasnička, který připomněl, že kromě znalce Jiřího Klicpery posudek pro policii vypracovala i Jihočeská univerzita. Policisté by je měli zpracovat do konce května.

Na Bečvě začala fungovat monitorovací stanice

Otrava řeky Bečvy by se podle Kvasničky mohla stát další kauzou ze Zlínského kraje, která změní fungování celostátních systémů, jako se tomu stalo například v kauze metanol nebo po střelbě v Uherském Brodě.

Například vedení Valašského Meziříčí a vodohospodáři se dohodli, že na břeh Bečvy umístí monitorovací stanici, která bude schopná okamžitě rozeznat případné anomálie. Informaci pak odešle příslušným orgánům a bude schopná odebrat i vzorky. Jde o první podobnou stanici v Česku. V Německu jich už funguje několik stovek.

Neuspokojivé statistiky objasnění havárií

Podle Jany Moravcové, ředitelky organizace Beleco, která působí v oblasti ochrany přírody, ukázala havárie široké veřejnosti dlouhodobý problém, kterým je neakceschopnost státní správy. „Statistiky objasněnosti havárií jsou ne úplně uspokojivé, pohybují se okolo 40 procent,“ uvedla. Zaveden by podle ní měl být jasný systém postupu v podobných případech. A to nejen při likvidaci havárie, ale i při zjišťování jejích příčin.

Podle vodního zákona má Česká inspekce životního prostředí téměř shodné kompetence jako vodoprávní úřady, kterých je v České republice téměř dvě stě a jsou zřízeny v okresech nebo obcích s rozšířenou působností. „Nemusí být vždy úplně jasné, kdo bude havárii šetřit a tohle nám přesně Bečva ukázala,“ řekla Moravcová. Státní správa podle ní také veřejnosti neposkytla potřebné informace.

Moravcová také poukázala na to, že inspekce je dlouhodobě personálně i finančně podhodnocená. I když tak v jejím rámci funguje i havarijní služba, pracovníci nemají takové podmínky, aby ji mohli kvalitně a efektivně vykonávat. „Abychom zvýšili objasněnost případů, tak velmi nutně potřebujeme jasný a podrobný metodický pokyn, jak se v těchto situacích chovat a kdo za co nese zodpovědnost,“ dodala Moravcová.

Během listopadové otravy zahynulo v řece 40 tun ryb v hodnotě 25 milionů korun. Rybáři navíc nepřišli jen o ryby, do Bečvy vstoupili v době, kdy byla kontaminována chemikáliemi a nebylo tak jasné, zda si nepřivodili vážné zdravotní problémy. Petici za spravedlivé vyšetření tragédie podepsali tisíce lidí, další přispěli rybářům na obnovu života v řece.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle zjištění serveru iDNES, který patří do holdingu Agrofert, policie podezřívá z otravy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, což ředitel firmy Oldřich Havelka odmítá. Podle Deníku N si zase chemička Deza v dubnu nechala za více než milion korun zpracovat vlastní posudek, který její možnou vinu vylučuje.

Policie by se po zpracování znaleckých posudků měla k případu vyjádřit do konce měsíce.