OKD obnovuje plošné testování zaměstnanců. Očkovaní dostanou motivační příspěvek

Těžební společnost OKD opět zahájila preventivní plošné testování svých zaměstnanců na covid-19. Používá PCR testy na třech odběrových místech: na dolech ČSM-Sever, ČSM-Jih a Darkov. Testovat se bude co dva týdny. Plně očkovaní zaměstnanci se testovat nemusejí, navíc jim firma nabízí motivační příspěvek tři tisíce korun.

Výkonný ředitel OKD Radim Tabášek řekl, že podnik k testování přistoupil z preventivních důvodů, aby ochránil své zaměstnance a zajistil bezpečný provoz. „Pro naši společnost už to bude 32. kolo preventivního testování. Jsme velmi rádi, že skupina testovaných se nám zúžila a v tuto chvíli bude pravidelné testování podstupovat přibližně čtrnáct set zaměstnanců,“ uvedl Tabášek.

V OKD pracuje 2800 kmenových zaměstnanců a okolo osmi set dodavatelských pracovníků. Téměř osmnáct set lidí už má ukončeno očkování a více než tři sta lidí má za sebou první dávku vakcíny.

„Testování na ty zaměstnance, kteří mají za sebou plné očkování proti onemocnění covid-19 a od poslední aplikace dávky uplynulo nejméně čtrnáct dní, se nebude vztahovat. Dále k testování nemusí docházet ti, kteří mají doklad o prodělaném onemocnění, od kterého uplynulo alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní,“ upřesnila mluvčí OKD Naďa Chattová.

Tři tisíce korun za plné očkování

„Věříme, že počty očkovaných zaměstnanců budou i nadále stoupat, stále také stoupá zájem o náš motivační příspěvek 3000 korun, který náleží těm zaměstnancům OKD, kteří projdou kompletním očkováním a o tento bonus zažádají do konce tohoto roku. Už tak udělalo více než dvanáct set našich zaměstnanců,“ řekla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

Odběrové týmy jsou složeny ze zaměstnanců OKD a zdravotníků z nemocnice v Karviné-Ráji. „Výsledek provedeného testu bude zaměstnanci zaslán na jeho mobil přímo z Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci. OKD začalo poprvé preventivně testovat své zaměstnance 17. srpna 2020 a od té doby zdravotníci provedli více než 109 tisíc testů,“ uvedla Chattová.

OKD bylo loni jedním z největších ohnisek

V OKD bylo loni jedno z největších ohnisek nákazy v Česku, firma kvůli tomu na několik týdnů i přerušila výrobu. Po jejím obnovení začala testovat preventivně a uváděla, že se jí to velmi osvědčilo, protože to pomáhalo zamezit nekontrolovanému šíření nákazy.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžbu postupně ukončuje, protože se nevyplácí. Letos firma ukončila těžbu v dolech ČSA a Darkov a uhlí těží už jen v Dole ČSM, kde se má těžit minimálně do konce příštího roku.