V OKD začalo plošné testování všech zaměstnanců na koronavirus

Ve společnosti OKD začalo plošné testování zaměstnanců na covid-19. Testováni jsou zatím pracovníci Dolu ČSM Sever a Dolu ČSA. V dalších dnech přijde na řadu i Důl Darkov. První den se prověření zdravotního stavu podrobí zhruba pět set padesát zaměstnanců z celkového počtu osmi a půl tisíce.

Testování v OKD, které potrvá několik dnů, nařídila Krajská hygienická stanice v Ostravě. Logisticky ho zajišťuje tým, ve kterém jsou desítky zaměstnanců OKD a také zdravotníků z Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

Hygienici OKD předali osm tisíc rychlotestů, všichni pracovníci dolů mají být otestováni do konce června. „Bude se jednat o organizované testování. Zaměstnanec přijde v konkrétní den a hodinu, pokud bude negativní, bude pokračovat v práci. Pokud by test byl pozitivní, bude pak odeslán na PCR test,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Mluvčí OKD Naďa Chattová potvrdila, že první den budou odebrány vzorky prvním zhruba pěti stům padesáti lidem. „Celkem budou vytvořena tři odběrová místa. Dnes na Dole ČSM Sever, na Dole ČSA a následně na Dole Darkov,“ uvedla.

Právě Důl Darkov je jediným ohniskem nákazy v Moravskoslezském kraji. V souvislosti s ním hygienici evidují 495 nakažených. Mezi nimi je mimo jiné 321 zaměstnanců dolu a 159 jejich příbuzných.