V Dole Darkov skončilo druhé plošné testování na koronavirus. Za den přibylo 33 nemocných

Události: V Dole Darkov skončilo druhé plošné testování (zdroj: ČT24)

V souvislosti s ohniskem nákazy v Dole Darkov společnosti OKD v Karviné přibylo od pondělí třiatřicet nakažených covidem-19. Dvacet sedm z nich jsou zaměstnanci a šest jejich rodinní příslušníci. Celkem je tam v evidenci hygieniků 459 pozitivně testovaných.

V souvislosti s Dolem Darkov je v evidenci krajské hygienické stanice v Ostravě 311 pozitivně testovaných zaměstnanců dolu a 141 jejich příbuzných. Mezi nakaženými zaměstnanci je i 22 polských pendlerů. Dalších sedm pozitivně testovaných jsou lidé z jiných firem, které v dole provádějí třeba údržbu. „Další případy se zpracovávají průběžně,“ uvedli hygienici.

V Dole Darkov nyní skončilo druhé plošné testování zaměstnanců. V této etapě byly odebrány vzorky celkem 1700 lidí. V dolech pokračují zpřísněná opatření. V Darkově se stále netěží a dělají se tam jenom práce nezbytné pro zajištění bezpečného chodu dolu.

Onemocnění postihlo také nemocnice v Karviné a Bohumíně

Celkově od počátku pandemie evidují hygienici v Moravskoslezském kraji 1715 pozitivně testovaných. Krajský úřad také oznámil, že pozitivní test na koronavirus má sedm zdravotních sester z chirurgického oddělení krajské Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Zřejmě se nakazily od pacientky. Dvě chirurgické stanice jsou tam proto sestěhovány do jedné a chirurgové aktuálně dělají pouze akutní operace, plánované zákroky jsou zastaveny.

Nemocní jsou také dva lékaři a sestřička z interny Bohumínské městské nemocnice, kteří se zřejmě nakazili od nově hospitalizovaného pacienta. Interna se proto na dva týdny uzavře.