Energetici už na Vysočině opravili většinu poruch, které způsobil silný vítr. Neprůjezdná je jedna silnice

Na Vysočině už energetici opravili většinu poruch po pondělním silném větru, který vyvracel stromy na silnice i na dráty elektrického vedení. Bez energie bylo v úterý kolem 15:00 posledních asi 90 domácností. Bez proudu zůstávají také domácnosti na Zlínsku. Fouká i v Krkonoších a Orlických horách – kvůli větru zastavila lanovka na Sněžku, řidiči by měli být opatrní v některých horských úsecích. Pojišťovny dle prvních odhadů očekávají stovky škod za miliony korun.

Na Vysočině bylo v úterý ráno kvůli poruchám elektrického vedení bez elektřiny až 1800 domácností na Žďársku, Pelhřimovsku a na Havlíčkobrodsku. Firma ČEZ v úterý na Havlíčkobrodsku opravovala dvě poruchy, už jsou odstraněné, řekla její mluvčí Šárka Lapáčková Beránková dvě hodiny po poledni.

V distribučním území firmy E.ON na Vysočině bylo ještě dopoledne bez elektřiny zhruba 1500 domácností. K 15:00 zbývalo opravit poslední dvě poruchy na vedení vysokého napětí, kvůli čemuž byli bez proudu obyvatelé obcí Rounek, Salavice a Jezdovice. „Pokud vše půjde podle plánu, budou i tyto dvě poruchy do večerních hodin odstraněny,“ uvedla mluvčí společnosti Martina Slavíková.

V regionu je kvůli popadaným stromům neprůjezdná ještě jedna silnice. Jde o úsek druhé třídy mezi obcemi Stáj a Zhoř na Jihlavsku, podle dispečinku krajských silničářů by měl být provoz obnovený okolo 17:00. Zatarasená byla také silnice II. třídy mezi Sněžným a Daňkovicemi na Žďársku, stromy se podařilo odklidit už v dopoledních hodinách. 

Silný vítr s rychlostí v nárazech až kolem 100 kilometrů v hodině foukal na Vysočině od nedělního odpoledne, zklidnil se v noci na úterý. Hasiči podle údajů na webu ještě v noci odklízeli stromy na třech desítkách míst v kraji.

Pozor mají dát řidiči v Orlických horách

Rovněž ve Zlínském kraji zůstávají domácnosti bez elektrické energie: „Na Zlínsku jsou aktuálně tři poruchy na vedení vysokého napětí a zhruba 400 domácností bez proudu. Na Kroměřížsku jde o obce Rajnochovice, Těšánky, na Uherskohradišťsku pak o obce Bystřice pod Lopeníkem, Březová, Lopeník, Vápenice,“ konstatuje mluvčí E.ON.

Silný vítr působil potíže také na jižní Moravě, na Blanensku E.ON evidoval čtyři stovky domácností bez proudu, poruchu už ale technici opravili.

Kvůli větru vyjížděli hasiči také v Pardubickém kraji. Od pondělního odpoledne do úterního rána evidují celkem 43 událostí. V osmatřiceti případech odstraňovali stromy shozené větrem. Ten trhal také plechy na střechách. „Několik zaklesnutých stromů pak spadlo na auto v Zaječicích na Pardubicku. Nejvíce zásahů evidují hasiči na Chrudimsku,“ popisuje mluvčí Vendula Horáková.

Vlivem větru hrozí pády větví v lesních úsecích Orlických hor. Řidiči by měli být zvláště opatrní v okolí Šerlichu a na horské silnici na Pomezní Boudy v Krkonoších. Vítr už zastavil lanovku na Sněžku – ta může být v provozu, pokud fouká slaběji než šedesát kilometrů v hodině. Podle sdělení polské horské služby ráno dosahoval vítr na Sněžce v nárazech rychlosti přes sto kilometrů. Přes den by mohl v nárazech dosahovat 70 kilometrů, k večeru má slábnout.

Vítr připravil školu o část střechy

V Moravskoslezském kraji spadlé stromy poškodily zaparkovaná auta, ploty i vedení elektrického proudu. Hasiči v regionu museli vyjíždět asi šedesátkrát. Silný vítr začal v regionu působit problémy v noci z neděle na pondělí, nejvíce na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku.

Hasiči řešili hlavně pády stromů, a to nejen na komunikace. „V Metylovicích na Frýdecko-Místecku a Trojanovicích na Novojičínsku pády stromů poškodily střechy chat či ploty, velmi často se větvě zavěsily do drátů elektrického vedení,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák.

Takové zásahy měli hasiči i v karvinské části Staré Město nebo v třinecké části Kanada. V Rýmařově na Bruntálsku zase odstraňovali strom, který spadl na zaparkovaný osobní automobil, ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku pak dvě jednotky hasičů zajišťovaly část stržené krytiny ze střechy školy.

Pojišťovny odhadují stovky škod za miliony korun

Z prvních odhadů největších tuzemských pojišťoven vyplývá, že silný vítr v neděli a v pondělí napáchal stovky škod za miliony korun. Nejčastěji hlášenou škodou je poškození střechy, zejména na Vysočině a v Pardubickém kraji.

„K dnešnímu ránu máme nahlášenu zatím zhruba stovku škod za celkem tři miliony korun. Na bilanci je zatím ještě příliš brzo. Lidé své škody začínají teprve hlásit,“ nechala se v úterý slyšet mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková.

Kooperativě zatím klienti nahlásili 120 škod za celkem čtyři miliony korun. „Nejvíce se nám ozývají klienti z Vysočiny. Jde o popadané stromy, poškozené ploty a střechy,“ líčí mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

ČSOB pojišťovna zatím odhaduje, že nedělní vichřice způsobila jejím klientům 100 až 150 pojistných událostí. Nejvíce zasaženy byly podle mluvčího Petra Milaty vyšší polohy v severních Čechách, Vysočina, Jeseníky a Beskydy.