Vyhořelý kostel svatého Michala pomůžou obnovit 3D snímky. Zdarma je nabídl americký fotograf

Události: Kostel sv. Michala pomůžou obnovit 3D snímky (zdroj: ČT24)

Za první týden darovali lidé přes půl milionu korun na obnovu pravoslavného chrámu svatého Michala na pražském Petříně. Sbírku vyhlásilo vedení hlavního města. Dřevěnou stavbu z druhé poloviny sedmnáctého století před čtrnácti dny zničil požár. Pro repliku vyhořelé památky budou mít odborníci k dispozici detailní 3D snímky. Zadarmo je nabídl americký fotograf Jeffrey Martin.

Americký fotograf v Praze žije už 20 let. Pravoslavný kostel v Kinského zahradě objevil náhodou před zhruba pěti lety na procházce se psem. Nafotil ho letos v září, pár týdnů před požárem.

„Začal jsem se učit 3D skenování a zkušenosti získávám na menších objektech. Z jejich fotografií skládám ty trojrozměrné skeny,“ říká Jeffrey Martin. Zhruba 1200 snímků umožnilo vznik detailního 3D modelu kostela. Fotograf za něj od magistrátu nechce zaplatit, jeho hodnotu přitom odhaduje na zhruba 10 tisíc dolarů.

„Koordinátor obnovy kostela je s panem Martinem v kontaktu, domlouvají detaily. Vypadá to velice dobře, určitě s tím budeme pracovat,“ uvedla radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Aby byla replika dřevěné památky co nejpřesnější, bude pro magistrát důležitá také dokumentace stavby, která je ve sbírkách Národního muzea. To má v depozitáři třeba i původní chrámové lavice. „Oltářní skříňku, samotný oltář a také něco málo z drobného vybavení, jako jsou křížky, které stávaly u těch lavic,“ popisuje dále kurátor Národního muzea Jan Pohunek.

Podle magistrátu je nyní nejdůležitější ohořelou konstrukci zakonzervovat, aby ji dál nepoškozovalo počasí. Tyto práce by měly být hotové v nejbližších týdnech.

Sbírka na obnovu požárem zničeného kostela

Lidé mohou na obnovu kostela přispívat do veřejné sbírky, kterou spustil pražský magistrát a která potrvá rok. Dřevěný pravoslavný kostel ze 17. století byl v majetku hlavního města. Škoda se podle magistrátu pohybuje v řádu několika milionů korun. Do sbírky mohou lidé přispět na transparentním účtu s číslem 500089822/0800.

Kostel byl požárem prakticky zničen, na vině byla podle požárníků s největší pravděpodobností lidská chyba. Dřevěný chrám stál v zahradě Kinských od roku 1929, kdy byl do Prahy rozebraný přivezen z obce Velké Loučky u Mukačeva v tehdejší Podkarpatské Rusi, dnes na Ukrajině. Byl součástí sbírek národopisného oddělení Národního muzea v Praze.

Podobné požáry se odehrály již dříve, v srpnu 2017 shořel historický dřevěný kostel v Gutech na Frýdecko-Místecku ze 16. století, v dubnu 2002 pak plameny zničily dřevěný kostel svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové ze stejného období. V březnu 2014 shořela rovněž dřevěná chata Libušín na Pustevnách v Beskydech, kterou na sklonku 19. století navrhl Dušan Jurkovič.