Požár zničil dřevěný kostel sv. Michala v zahradě Kinských. Praha zahájí sbírku na obnovu památky

Požár zasáhl odpoledne dřevěný pravoslavný kostel sv. Michala v zahradě Kinských v Praze. Hasiči vyhlásili 2. stupeň poplachu. Oheň postihl celou stavbu, objekt byl podle hasičů prakticky zcela zničen. Nikdo nebyl zraněn. Památkově chráněný objekt ze 17. století byl do parku převezen za první československé republiky. Na obnovu poničeného kostela vyhlásí magistrát ve čtvrtek veřejnou sbírku.

Mluvčí pražského hasičského sboru Martin Kavka před 16:00 uvedl, že požár je pod kontrolou a hasiči dohašují ohořelou dřevěnou konstrukci. Definitivně byl kostel dohašen v 18:40. „Místo bylo zkontrolováno termokamerou na výskyt skrytých ohnisek. Večer proběhne na místě dohlídka,“ oznámili hasiči na Twitteru.

Požár zasáhl spodní část stavby i tři věže, šindelová střecha objektu se částečně propadla, konstrukce prohořela na trámy.

Události: Požár zničil dřevěný kostel sv. Michala v Praze (zdroj: ČT24)

Kostel byl podle hasičů prakticky zcela zničen, zřítila se i jeho věž. „Z vnitřní části kostela jsme vynesli několik tlakových propan-butanových lahví, které ochlazujeme,“ uvedli hasiči odpoledne.

„Plameny napáchaly opravdu velkou škodu. Když jsme přijeli na místo, tak ten kostel byl zasažen v plném rozsahu, během několika minut se zřítila dřevěná věžička kostela dovnitř do prostoru objektu,“ popsal ve vysílání ČT24 mluvčí Martin Kavka.

Mluvčí pražského hasičského sboru Martin Kavka o požáru kostela sv. Michala (zdroj: ČT24)

Rozsah škod a příčinu ohně hasiči zjišťují, řekl na místě velitel pražských hasičů Luděk Prudil. Hasiči s ohledem na počet jednotek, které u ohně zasahují, vyhlásili druhý stupeň poplachu. Nikdo nebyl zraněn.

Zprávu o požáru hasiči dostali krátce před 15:00, na místě zasahovali s deseti auty s cisternou a jedním se žebříkem. Místo zásahu obehnali páskou, z budovy stoupal hustý kouř.

Zásah byl komplikovaný, protože voda se k objektu musela vést dálkově. Na místo byly vyslány čtyři profesionální a dvě dobrovolné jednotky.

„V těchto dnech nám dobrovolní hasiči pomáhají, protože se potýkáme i s koronavirovou nákazou. Ale to nebyla překážka, lidí tam bylo dost. Trošku byl problém s nájezdem velké hasičské techniky k tomu kostelu, ale my tam máme místo, kudy dokážeme projet po chodníku,“ uvedl Kavka.

Kostel byl do Prahy přestěhován v roce 1929

„Radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha sobě) iniciovala vznik veřejné sbírky na obnovu kostela,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Hlavní město ji podle něj spustí ve čtvrtek. Kostel je součástí sbírek Národopisného muzea a využívá ho církev. 

Specialista na lidovou architekturu Pavel Bureš o požáru kostela sv. Michala (zdroj: ČT24)

Pravoslavný chrám sv. archanděla Michaela, zvaný karpatský kostel sv. Michala, pochází ze 17. století. Původně stál v obci Velké Loučky u Mukačeva na území dnešní Ukrajiny. Do Prahy byl přestěhován v roce 1929 u příležitosti desátého výročí připojení Podkarpatské Rusi k Československu. Už tehdy se stal součástí sbírek Národopisného muzea. 

Na tehdejší Podkarpatské Rusi byl kostel rozebrán, převezen a znovu postaven v Praze. Stavba krytá šindelem měla celkem tři veže.

Ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis na svém twitterovém účtu uvedl, že je zprávou o požáru kostela šokovaný. „Byl převezen do Prahy z území Ukrajiny, a je tak jedním ze spojovacích ‚můstků‘ mezi Ukrajinou a Českou republikou,“ napsal velvyslanec. Policii vyzval k detailnímu vyšetření požáru.

V minulých letech požár postihl i jiné dřevěné památky v Česku. V srpnu 2017 shořel historický dřevěný kostel v Gutech na Frýdecko-Místecku, který pocházel ze 16. století. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení kostela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka na 3,5 roku, osm a devět let do vězení. Na místě kostela v Gutech vzniká jeho replika. 

V dubnu 2002 plameny zničily dřevěný kostel svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové postavený také v 16. století. Požár, který zřejmě vznikl v důsledku závady na elektroinstalaci, způsobil škodu asi za 20 milionů korun. V roce 2004 byl kostel obnoven, a to jako dobová kopie.

Z dřevěných památkově chráněných staveb shořela také chata Libušín na Pustevnách v Beskydech. Budovu z roku 1899 navrženou Dušanem Jurkovičem plameny zničily v březnu 2014. Po obnově se veřejnosti otevřela letos o prázdninách.