TÉMA

Mukačevo

Ukrajinští Romové se bojí násilných odvodů. Dobrovolníci se snaží zlepšit jejich podmínky, aby neopouštěli zemi

Ruská válka dopadá na Ukrajině na všechny vrstvy společnosti, včetně tamních Romů. Etnická menšina, která má v zemi historické kořeny sahající do 15. století, si udržuje značnou vnitřní autonomii. V posledních měsících se mezi ní šíří zvěsti, že úřady pod nátlakem odvádějí mladé romské muže do armády. Neziskové organizace se nyní snaží zlepšit jejich podmínky, aby neopouštěli zemi. Na Ukrajině natáčela zpravodajka ČT Darja Stomatová.
5. 3. 2024|

Policisté odložili vyšetřování požáru kostela v zahradě Kinských. Viníka neodhalili

Policie neodhalila viníka požáru, který loni zničil dřevěný pravoslavný kostel svatého Michala v pražské zahradě Kinských. Případ proto odložila. Pokud by se ale objevily nové informace, mohou policisté vyšetřování znovu otevřít.
7. 7. 2021|

Architektura není apolitická, dokládá cizák na Hradě i vítkovická ocel v Paříži

Jak politika ovlivňuje architekturu, se zamýšlí výstava, kterou připravilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze ve spolupráci s UMPRUM. Pod názvem Duch, který pracuje, si všímá staveb z let 1918 až 1945 jak těch, které na politické zadání a z veřejných rozpočtů vznikly, tak i těch, jimž naopak politické zájmy nebo změny vzniknout nedovolily.
28. 6. 2021|

Vyhořelý kostel svatého Michala pomůžou obnovit 3D snímky. Zdarma je nabídl americký fotograf

Za první týden darovali lidé přes půl milionu korun na obnovu pravoslavného chrámu svatého Michala na pražském Petříně. Sbírku vyhlásilo vedení hlavního města. Dřevěnou stavbu z druhé poloviny sedmnáctého století před čtrnácti dny zničil požár. Pro repliku vyhořelé památky budou mít odborníci k dispozici detailní 3D snímky. Zadarmo je nabídl americký fotograf Jeffrey Martin.
13. 11. 2020|

Požár zničil dřevěný kostel sv. Michala v zahradě Kinských. Praha zahájí sbírku na obnovu památky

Požár zasáhl odpoledne dřevěný pravoslavný kostel sv. Michala v zahradě Kinských v Praze. Hasiči vyhlásili 2. stupeň poplachu. Oheň postihl celou stavbu, objekt byl podle hasičů prakticky zcela zničen. Nikdo nebyl zraněn. Památkově chráněný objekt ze 17. století byl do parku převezen za první československé republiky. Na obnovu poničeného kostela vyhlásí magistrát ve čtvrtek veřejnou sbírku.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 19:45|