Pozůstalým a zraněným po požáru domu v Bohumíně přijdou peníze ze sbírky. Rozdělili je radní

Pozůstalí po obětech srpnového tragického požáru v Bohumíně na Karvinsku, při kterém zemřelo jedenáct lidí, dostanou vyplaceno z veřejné sbírky po dvou stech tisících korunách. Klíč pro rozdělení peněz schválili moravskoslezští radní. Ve sbírce vyhlášené po požáru se sešlo přes tři miliony korun. Peníze budou odeslány bezprostředně po podpisu už připravených darovacích smluv.

Pozůstalí po obětech požáru dostanou největší část vybraných peněz. „Za každého z 11 zemřelých bude nejbližšímu pozůstalému vyplaceno 200 tisíc korun. Pokud je pozůstalých více, částka se mezi ně rozdělí. Správní rada veřejné sbírky dále navrhla, aby byli odškodněni zranění, kteří museli být hospitalizováni. Jednalo se o čtyři osoby, každá z nich obdrží 100 tisíc korun,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Zbylých téměř 600 tisíc získá přímo Bohumín, který by tyto prostředky měl rozdělit mezi obyvatele panelového domu, v němž se neštěstí stalo. „Zástupci města Bohumín byli členy správní rady sbírky spolu se zástupci hasičského sboru a Moravskoslezského kraje. Správní rada sbírky navrhla způsob rozdělení financí určených pro Bohumín, ještě ho bude schvalovat bohumínské zastupitelstvo,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Sbírka musí být vypořádána do 30. prosince.

Požár panelového domu vypukl 8. srpna. Zemřelo při něm 11 lidí, další byli zraněni. Byt v 11. patře podle policie úmyslně zapálil čtyřiapadesátiletý muž, který tak řešil rodinné spory. V bytě, kde se tragédie stala, bylo v době útoku 15 lidí pozvaných na oslavu narozenin.

Zadržený muž se přiznal, že hořlavinou polil dveře a zapálil je. Oheň se rozšířil velmi rychle. Přímo v bytě zemřelo šest lidí, útočníkova manželka, syn, vnuk a jeho matka. Zemřely i další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu. Policie žháře obvinila z vraždy a obecného ohrožení, je ve vazbě. Hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí.