Při požáru v Bohumíně zemřelo jedenáct lidí. Jednalo se o žhářský útok, potvrdil Hamáček

Při požáru v panelovém domě v Bohumíně na Karvinsku v sobotu zemřelo jedenáct lidí, z toho tři děti. Hasiči už požár uhasili. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) se jednalo o žhářský útok, informaci vzápětí potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Byt je podle hasičského záchranného sboru plně vyhořelý. Co do počtu obětí je požár netragičtějším od roku 1990.

„Je to děsivé a ta děsivost je umocněna tím, že to vypadá na to, že to byl žhářský útok. To jsou věci, které těžko lze nějakým způsobem omluvit. Naopak si nedovedu vysvětlit, jak se to mohlo stát,“ řekl Vondrák.

Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel uvedl, že na místě je navíc deset zraněných osob, které utrpěly popáleniny. Mezi nimi se přitom nachází dva hasiči a jeden policista. Zároveň řekl, že se policii podařilo v souvislosti s požárem zadržet jednoho podezřelého. V současnosti probíhá vyšetřování, kvůli němu přiletí také speciální tým z Prahy.

„Musíme identifikovat oběti. Těla jsou poměrně zdevastovaná. Mohu veřejnost uklidnit, že se tady nepohybuje někde volně nějaký pachatel, který je schopen nějakou takovou věc udělat znova,“ řekl Kužel. Zatím nechtěl specifikovat, zda byl pachatel jeden či jich bylo více.

Karin Šípková, která bydlí v domě, kde hořelo, novinářům řekla, že policisté na místě zadrželi muže a odvedli ho v poutech. Muž údajně tvrdil, že požár založil. Podle ministra vnitra Hamáčka je osoba nyní v cele předběžného zadržení.

„V policistech vzbudil podezření a byl zadržen. Nechci narušovat vyšetřování, ale pravděpodobně se tam jednalo o jakési nevyrovnané sousedské spory,“ popsal Hamáček. Zároveň uvedl, že pachatel do bytu nejspíš vhodil láhev s hořlavinou a požár tak založil.

Oběti pocházely z bytu v 11. patře, tvrdí hasiči

Podle mluvčího hasičů Lukáše Poppa bylo všech jedenáct obětí z bytu v 11. patře, ve kterém se požár rozhořel. Mezi nimi byly i tři děti. Pět lidí zemřelo po skoku z oken bytu, hořelo přitom ve třináctipatrovém panelovém domě v Nerudově ulici. 

Podle ředitele moravskoslezských hasičů Vladimíra Vlčka není normální, že se požár velmi rychle rozšířil po celém bytě. „Obvykle je požárem zasažen jeden pokoj, v tomto případě ale hořelo napříč všemi pokoji a jsou zcela vyhořelé,“ uvedl. Podle mluvčího záchranné služby Ladislava Langa na místě zasahovalo celkem osm posádek zdravotnické záchranné služby, tři lékařské a pět nelékářských.

Iva Piskalová z Fakultní nemocnice Ostrava novinářům řekla, že o všechny čtyři pacienty se stará personál Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie. „Jeden člověk musel na operační sál, dva mají jen lehké popáleniny, jeden je stabilizovaný,“ upřesnila Piskalová.

Panelový dům v Bohumíně, kde při požáru zahynulo 11 lidí
Zdroj: Pryček Vladimír/ČTK

Záchranné složky v současnosti na místě stále pracují. Evakuovaní obyvatelé panelového domu se kvůli vyšetřování do domu vrátit nemohou. Pokud nebudou mít kam jít, bude pro ně ubytování zajištěno, uvedl Kužel. Ministr vnitra Hamáček dodal, že evakuovaným může v tomto případě pomoci jak hasičský záchranný sbor, tak i město Bohumín. 

Požár v Bohumíně je nejtragičtějším od roku 1990

Podle místostarosty Bohumína Igora Bruzla (ČSSD) je panelový dům ve vlastnictví města. Je to strašná tragédie, nic takového tady nikdy nebylo, uvedl Bruzl. Krátce před 22:00 řekl, že většina obyvatel domu si dokázala zajistit azyl u příbuzných či známých. Věděl pouze o jednom člověku, který potřeboval s náhradním ubytováním pomoci.

Podle místostarosty se na město po vypuknutí požáru okamžitě obraceli lidé, kteří nabízeli pomoc. Situaci ale město bude muset řešit i z dlouhodobého hlediska, zatím není podle Bruzla jasné, zda dům nemá narušenou statiku. Místostarosta řekl, že město ale má dostatečné ubytovací kapacity, aby lidem mohlo pomoci, než se situace vyřeší.

Požár v Bohumíně je co do počtu obětí nejtragičtějším od roku 1990. Dosud byl nejhorší požár v říjnu 2010, kdy v Praze zemřelo devět bezdomovců. Osm obětí si vyžádal letošní lednový požár v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, stejně lidí zemřelo i v květnu 1995 při požáru v pražském hotelu Olympik.

  • 27. října 2010 –⁠ Při nočním požáru drážní budovy u pražského autobusového nádraží na Florenci zemřelo devět lidí. Všechny oběti se udusily. Šlo o tři ženy a šest mužů, všichni byli ve věku mezi 19 a 44 lety. V objektu často přespávali bezdomovci. Shořelá budova, jež dříve patřila Českým drahám, byla určena k demolici. Požár podle policie z nedbalosti způsobil čtyřicetiletý muž, který se posléze stal jednou z jeho obětí. Kriminalisté proto vyšetřování případu odložili.
  • 26. května 1995 –⁠ Při požáru pražského hotelu Olympik zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře na chladicím systému ledničky (vznícení textilií odložených na chladničce). Z hotelu bylo evakuováno téměř šest set osob, škoda byla podle závěrečné zprávy krizového štábu z června 1995 odhadnuta na padesát milionů korun.
  • 19. ledna 2020 –⁠ Při tragickém požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku zemřelo osm lidí. V budově, kde byli umístěni muži s mentálním a kombinovaným postižením, se zranily tři desítky lidí, z toho tři těžce.
  • 20. ledna 2018 –⁠ Požár hotelu v Náplavní ulici na Novém Městě v Praze si vyžádal pět lidských životů (zemřely dvě Jihokorejky, turista a turistka z Německa a Nizozemec). Dva lidé zemřeli na místě, další dva později v nemocnici, 82letý Nizozemec podlehl zraněním v březnu 2018.
  • 30. ledna 1996 –⁠ V Brně uhořeli dva dospělí a dvě děti při požáru třípokojového bytu v Bratislavské ulici.
  • 8. října 1996 –⁠ Oheň zachvátil noční klub African Safari v Praze 5. Přímo na místě zemřel jeden člověk, další tři lidé podlehli v následujících dnech svým zraněním v nemocnici.
  • 3. března 2004 –⁠ Dva mladí muži ze Slovenska a žena s druhem z Moravy uhořeli při požáru ubytovny v Brně-Bystrci. Požár patrně založil podnapilý dělník.
  • 2. února 2006 –⁠ Životy čtyř lidí si vyžádal požár bytu v panelovém domě na sídlišti Opatov v Praze 11. Tři lidé uhořeli v bytě, čtvrtý těžce popálený muž zahynul, když se zřítil z 11. patra. Za založení požáru poslal pražský městský soud v říjnu 2006 dva pachatele do vězení na 15 a 12 let, vrchní soud tresty potvrdil. Za založením požáru byla msta.
  • 30. listopadu 2006 –⁠ Při požáru statku v Jakubovicích na Orlickoústecku zahynula matka a tři děti ve věku čtyři roky, tři roky a necelý rok. Příčinou požáru byla nedbalost při používání infrazářiče.
  • 9. ledna 2009 –⁠ V Ostravě při požáru zahradní chatky u staveniště dálničního přivaděče uhořeli čtyři lidé, zřejmě bezdomovci.
  • 19. prosince 2009 –⁠ Čtyři životy si vyžádal požár bytu v Brně-Zábrdovicích, dvě z obětí byly děti. Oheň vznikl od svíčky. Přímo na místě zahynula žena (58), její syn (24) a rok a půl stará holčička. Šestiletý chlapec krátce poté zemřel v nemocnici.
  • 18. listopadu 2010 –⁠ Čtyři oběti si vyžádala exploze a požár v bytě  v panelovém domě na sídlišti Špičák v České Lípě. Na místě zemřela mladá žena, její pětiletá dcerka zemřela na následky popálenin po převozu do nemocnice. Později jim podlehli ještě dva muži, kteří se v bytě nacházeli. Příčinou byl výbuch toluenu při výrobě pervitinu.