Požár hotelu v centru Prahy si vyžádal dva mrtvé a devět zraněných

Požár hotelu v centru Prahy nepřežili dva lidé (zdroj: ČT24)

Při požáru hotelu Eurostars David v Náplavní ulici na pražském Novém Městě zemřeli dva lidé a devět dalších bylo zraněno. Tři osoby se záchranářům podařilo resuscitovat. Do akce byly povolány všechny jednotky hasičů z metropole. Z budovy hotelu musely evakuovat desítky lidí, kteří se nadýchali kouře. V neděli dopoledne budou pokračovat v práci kriminalisté i vyšetřovatelé hasičů.

Podle mluvčí pražských záchranářů Jany Poštové ošetřili záchranáři devět osob, tři z nich byly ve velmi vážném stavu, jelikož u nich došlo k zástavě srdce. „Oživovací pokusy byly úspěšné. Záchranáři je pak připojili na umělou plicní ventilaci a už jsou v péči pražských nemocnic,“ řekla Poštová.

Kvůli požáru byl aktivován traumaplán – na místě působily vozy záchranné služby: dva s lékaři, čtyři záchranářské, inspektor a vůz Atego, který umožňuje převoz více zraněných.

Traumaplán ukončila záchranná služba po osmé hodině večerní. „V hotelu se již nenachází žádný z hostů,“ uvedl redaktor ČT Ondřej Topinka s tím, že i zásah hasičů v budově je u konce.

Hasiči evakuovali zhruba 40 osob, většinou cizince. Ti, kteří nebyli zraněni, chtěli zástupci města a Prahy 2 ubytovat v nedaleké škole v Botičské ulici. Nakonec se jim ale ozval majitel hotelu a nabídl hostům náhradní ubytování ve svém druhém hotelu na Národní třídě 13.

Požár hotelu v centru Prahy (zdroj: ČT24)

„Místo události převzali kriminalisté, jejichž úkolem bude zjistit, proč začalo hořet. Zároveň budou zjišťovat totožnost mrtvých i zraněných, aby mohli vyrozumět jejich rodinné příslušníky,“ uvedla na twitteru policie.

Při složitém zásahu se zranili dva hasiči

Kvůli požáru byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Nejzávažnější je čtvrtý, ten bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Do akce se v průběhu zásahu zapojily všechny profesionální jednotky z hlavního města. Přivoláni byli i dobrovolní hasiči. „Při zákroku došlo ke zranění dvou hasičů, kteří se špatně zorientovali a propadli se v místnosti, kde nebylo zábradlí, “ popsal dění redaktor ČT Karel Rožánek. „Oba jsou v péči záchranářů, neměli by být v ohrožení života,“ dodal mluvčí pražských hasičů Pavel Kavka. 

Podle Kavky se jednalo o velmi složitý zásah. „Objekt byl zakouřen, navíc je členitý,“ poznamenal. Hořet mělo začít na chodbě hotelu, přesný rozsah požáru ale není zatím znám. Na místě pracuje vyšetřovatel a ohledání potrvá minimálně do nedělního poledne.

Policisté uzavřeli okolní ulice, k budově hotelu se kromě záchranných složek nikdo jiný nedostane.

Speciál ČT24 k požáru pražského hotelu (zdroj: ČT24)