Nečekat na volání a přijet. Hasiči vytváří databázi ohrožených pacientů, kteří by mohli potřebovat evakuace

Události: Hasiči vytváří databázi ohrožených pacientů, kteří by mohli potřebovat evakuace (zdroj: ČT24)

Pacienti odkázaní na přístroje, neslyšící nebo ti, kteří se špatně pohybují, se mohou hlásit do nového registru hasičů. Vznikl ve spolupráci s nemocnicemi a jako první ho plní pacienti z Karlovarského kraje. Seznam pomůže hasičům hlavně při živelních katastrofách: upozorní je na pacienty, o nichž jinak většinou neví, a přijedou jim na pomoc.

Spouštěčem pro vznik registru pacientů byl orkán Herwart, který v říjnu 2017 zpřetrhal dráty elektrického vedení. Desetitisíce lidí zůstaly bez proudu, mezi nimi byli i pacienti na přístrojích. „V tu chvíli jsme zjistili, že nevíme, kolik takových osob je,“ přiznal mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

Aby se k lidem na přístrojích pomoc dostala, mohou se zařadit do databáze hasičů. „Tu uvidíme při výpadcích elektřiny. Nebudeme čekat, až nás zavolají, pojedeme tam,“ vysvětluje Kasal.

Zatím tuto možnost mají lidé v Karlovarském kraji. „Při každém propouštění nového pacienta mu tuto možnost nabízíme,“ potvrdila specialistka na domácí plicní ventilaci Kamila Zikmundová. Právě pro pacienty s plicním ventilátorem by v případě živelní katastrofy měli hasiči přijet.

Evakuace dívky s plicní ventilací
Zdroj: ČT24

Karlovarští hasiči teď chtějí inspirovat své kolegy a nemocnice, aby registr spustili i jinde. Chystají třeba ukázku cvičné evakuace, při níž se hasiči naučí manipulovat s pacientem nebo zasahovat ve vyšších patrech budov. S lidmi na přístrojích se totiž hasiči setkávají při zásahu minimálně. Zásah by ale měl být rychlý, jako když hasiči při povodních ze zatopených domů vyprošťují seniory nebo nevidomé.