Údajný žhář z Bohumína jde do vazby, rozhodl karvinský soud

Okresní soud v Karviné v úterý uvalil vazbu na čtyřiapadesátiletého muže obviněného kvůli sobotnímu zapálení bytu v Bohumíně. Na Twitteru to uvedla policie. Státní zástupce navrhoval vazbu, neboť podle něj hrozilo, že by obviněný muž v obavě z vysokého trestu utekl nebo dál páchal násilnou trestnou činnost. Při požáru zemřelo 11 lidí, z toho tři děti.

Muže, který se při činu popálil, přivedla policie k soudu s obvázanýma rukama a v neprůstřelné vestě. Muže přivezli z nemocnice, k činu se doznal.

Motivem žhářského útoku podle dozorujícího státního zástupce Michala Króla byly rodinné spory. Muž zapálil byt svého syna, kde po rozchodu s ním žila i jeho manželka. V bytě v té době bylo podle Króla 15 osob. Dvanáct dospělých a tři děti se účastnili oslavy narozenin.

Oheň se rozšířil velmi rychle. V bytě zemřeli tři dospělí a tři děti, pět dalších lidí zahynulo, když se před plameny snažili zachránit skokem z okna z 11. patra domu. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout na balkon sousedního bytu. 

Policisté útočníka v pondělí obvinili z vraždy a obecného ohrožení. V případě odsouzení mu hrozí i výjimečný trest včetně doživotí. Podle žalobce se muž k činu přiznal a částečně vyjádřil i lítost. V bytě údajně nebyl, ale podařilo se mu část hořlaviny nalít i do vnitřních prostor. Pak polil dveře a zapálil je.

Vyšetřování žhářského útoku podle Króla potrvá několik měsíců. Čekat se bude například na znalecké posudky. Experti musí vyhodnotit způsob rozšíření požáru i to, kde všude hořlavina byla. Zkoumat se bude i duševní stav obviněného. Podle žalobce ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by měl duševní poruchu.

Někteří nájemníci se už do domu vrátit nechtějí

Vyhořelý dům v Bohumíně je nyní částečně neobyvatelný, nicméně zhruba třetina lidí v bytech zůstávala. Město chce proto co nejdříve připojit dům na sítě. Někteří z nájemníků totiž s návratem zpět vyčkávají právě po napojení elektřiny.

Během úterka by v domě měla být kompletně obnovena dodávka pitné vody. Lidé tak budou mít k dispozici alespoň studenou vodu. „Dnešním dnem začínají práce revizních techniků elektřiny a plynu, kteří budou procházet jednotlivé byty,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD). Město očekává, že dodávka elektrické energie by mohla být obnovena ve středu, kdy by mohl být zprovozněn i výtah, aby lidé měli jednodušší situaci při úklidu zasažených bytů. U plynu situace bude složitější. V domově v úterý rovněž začínají sanační práce.

Brífink města k návratu lidí do vyhořelého domu (zdroj: ČT24)

Někteří nájemníci se do domu vrátit nechtějí. Místostarosta města upřesnil, že jde o nájemnici, která byla očitou svědkyní tragédie. „My jsme jí dnešním dnem mimořádně přidělili byt v jiném domě v Bohumíně, začíná si nasmlouvávat služby a bude se přesouvat z tohoto domu,“ řekl. Odstěhovat se zřejmě bude chtít další rodina spojená s tragickou událostí. „Bude chtít jiné bydlení, ale ta to chce řešit v příštím týdnu,“ dodal místostarosta.

Rekonstrukce pěti bytů potrvá měsíce

Náhradní dočasné bydlení dostanou od města také obyvatelé pěti bytů, které jsou neobyvatelné a musí se rekonstruovat. „Požárem je zničený pouze jeden byt, ostatní byty na tom patře nejde poznat, že jsou vyhořelé, ale samozřejmě je tam zápach, jsou poškozené zplodinami a jsou obtížně obyvatelné,“ uvedl Bruzl. Dodal, že spodní byty v místech, kde se hasilo, jsou zcela prolité vodou a škody tam jsou značné.

Sanaci domu zajistí podle místostarosty Lumíra Macury (ČSSD) firma specializovaná právě na objekty zasažené požárem. Ve středu dorazí pojišťovací technici, protože jde o majetek města, které má dům pojištěný.

Město zřídilo krizové centrum

Město pro obyvatele zřídilo krizové centrum, které je stále v provozu. Nájemníci v něm dostanou informace o materiální i psychologické pomoci. Lidem je připraven pomoci i úřad práce, přes který mohou dosáhnout na okamžitou finanční pomoc až do 57 tisíc korun na jednotlivý byt. Rada města bude v pondělí rovněž řešit slevy z nájmů.

Městu se zatím nepodařilo kontaktovat asi deset procent obyvatel domu. Několika lidem poskytuje náhradní ubytování v městském penzionu.