Tak velký zájem zahradnictví nepamatují. Lidé nakupují sazenice zeleniny i ovocné stromky

Zahradnictví v Česku zaznamenávají větší zájem zákazníků o nákupy než v minulých letech. Podle prodejců je to způsobeno především nařízenou karanténou, lidé mají víc času na své zahrádky. Dalším důvodem je uzavření hranic a to zejména s Polskem, kam byli lidé zvyklí jezdit za levnějším zbožím.

Takový zájem o sazenice zahradníci v Lysůvkách nepamatují, některé zákazníky musejí dokonce odmítat. „Co se týče sazenic zeleniny, máme skleníky už čtrnáct dnů prázdné,“ říká Hana Doležalová z tamního zahradnictví.

Uzavřené hranice, dostatek volného času a také příznivé počasí v uplynulém týdnu, to vše velký zájem podle prodejců ovlivnilo. „Každému jsme říkali, že ještě přijdou zmrzlí, ať nespěchají, někteří si nedají říct,“ dodala zahradnice.

Poptávka je i po netradičních druzích

Největší zájem mají lidé tradičně o rajčata, papriky nebo okurky. V posledních letech stoupá obliba i netradiční zeleniny. „O roubované melouny je o dost větší zájem, než byl vloni. Jsou na podnoži, která je velmi silná a dostatečně vyživuje rostlinu. Ta je pak schopná mít na sobě několik plodů a skutečně dorůstají pěkných rozměrů i v našich podmínkách,“ vysvětlila Doležalová.

Zvýšený zájem zákazníků registrují také okrasná zahradnictví. Tam už dlouhodobě stoupá zájem například o túje nebo ovocné stromy. Stromků v Okrasném zahradnictví Konvičkovi prodali o několik tisíc kusů víc, než je tomu obvykle. „Březen nás trošku omezil, ale duben byl zase extra silný,“ řekl zahradník Roman Konvička.

Starosti si dělá s uzavřením hranic. „Zboží, které mělo dorazit, tak nedorazilo nebo se objevilo se zpožděním,“ řekl Konvička. Přesto v zahradnictví dokázali zvýšený zájem zákazníků zvládnout.