Za loňskou srážku kamionu s vlakem v Uhříněvsi poslal soud řidiče do vězení na čtyři roky

Za srážku kamionu s vlakem v Uhříněvsi, která se stala loni v září, potrestal soud řidiče čtyřmi roky vězení. Rozsudek není pravomocný. Devětašedesátiletému Srbovi Uroši Andelovićovi původně hrozil za obecné ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení až osmiletý trest. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé.

Andelović, který byl podle své výpovědi řidičem kamionu 45 let, cestoval v době nehody s nákladem ze Srbska do Německa. U soudu řekl, že si na srážku nepamatuje. Na koleje vjel proto, že se závory zvedly, údajně si ale nevšiml, že výstražná signalizace stále svítí. Závory se pak spustily a na přejezdu ho uvěznily.

Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána.
Ivana Hynková
soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10
Záznam střetu kamionu s vlakem na přejezdu v Uhříněvsi (zdroj: ČT24)

Prorazit závory je v Srbsku trestné

Andelović u pražského soudu také uvedl, že závory na přejezdu nechtěl prorazit, v Srbsku za to totiž hrozí až dvouleté vězení. Údajně se také domníval, že na přejezdu je kamerový systém, díky kterému vlak zastaví.

Státní zástupce Aleš Šiška pro muže navrhoval trest okolo pěti let vězení. Podle něj se muž během dvoudenní jízdy ze Srbska do Česka dopustil celkem třiadvaceti přestupků. Řidič měl například překračovat rychlost nebo vjíždět na úseky s omezením pro kamiony. 

Podle Šišky navíc nedodržoval řádné přestávky na odpočinek. Právě řidičova únava tak mohla být jednou z příčin nehody. „Obžalovaný byl unaven, jel dlouho. Byl překročen noční limit pracovní doby, doba denního odpočinku byla velice krátká,“ řekla soudkyně Ivana Hynková.

Obhájce požadoval podmínku a vyhoštění ze země

Podle Andelovićova obhájce je uložení nepodmíněného čtyřletého trestu nepřiměřeně přísné. Upozornil, že přejezd v pražské Uhříněvsi byl podle svědků dlouhodobě problémový. Podle soudkyně však na něm nebyla zjištěna žádná závada. Obhájce v případě uznání viny navrhoval podmínku a trest vyhoštění.

Nákladní auto se s osobním vlakem srazilo loni 6. září. Podle Drážní inspekce kamion stál mezi závorami víc než dvě minuty, výstražná světla i závory na přejezdu přitom fungovaly. Vlak se zhruba 220 cestujícími po nárazu vykolejil. Škoda byla vyčíslena na 63 milionů korun, řidič by měl uhradit pět a půl milionu.

Uroš Andelović je od loňského září ve vazbě. Soudkyně mu kromě čtyřletého trestu uložila i pětiletý zákaz řízení.