Řidič, který s kamionem zůstal stát na přejezdu, jde do vazby. Hrozí mu osm let

Do vazby zamířil řidič kamionu, který v pátek zastavil na železničním přejezdu v pražské Uhříněvsi, kde do něj narazil osobní vlak. Podle policie hrozí osmašedesátiletému muži až osmileté věžení za obecné ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení.

Soud poslal do vazby osmašedesátiletého muže, který podle svědků vjel na železniční přejezd v Uhříněvsi v době, kdy svítila výstražná světla. Na přejezdu zůstal, když se spustily závory. Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové se řidič dosud k nehodě nevyjádřil.

Zranění utrpělo osm lidí. Osobní vlak – patrová elektrická jednotka City Elefant – po střetu s kamionem vykolejil, trosky poničily samotný přejezd i sloupy trakčního vedení poblíž. Škodu vyčíslila Drážní inspekce na více než 35 milionů korun.

Na přejezd zatím auta nesmí. Vlaky jen s omezeními

Po nehodě se téměř na celý den zastavila doprava na železniční trati, která spojuje Prahu s Českými Budějovicemi, i na silnici, která vede z Uhříněvsi směrem na Benice a Nupaky. Správa železniční dopravní cesty dokázala trať provizorně zprovoznit již v pátek večer, k dispozici je ale pouze jedna kolej a jezdí se sníženou rychlostí. Proto trvá částečné omezení provozu.

Osobní vlaky, které obvykle jezdí do Strančic, končí již na uhříněveském nádraží, České dráhy také ohlásily, že až do pátku nebudou jezdit dva páry spěšných vlaků mezi Prahou a Benešovem. Ostatní osobní a spěšné vlaky do Benešova i rychlíky a expresy do Českých Budějovic mohou nabrat až čtvrthodinové zpoždění.

Auta přes uhříněveský přejezd zatím nesmí vůbec. 

Záznam střetu kamionu s vlakem na přejezdu v Uhříněvsi (zdroj: ČT24)