Ministerstvo životního prostředí zatrhlo kácení v Jeseníkách. Vedení CHKO dalo původně dřevorubcům zelenou

Tři výjimky umožňující kácení stromů v kůrovcem zasažených lesích v CHKO Jeseníky zrušilo ministerstvo životního prostředí. Povolení kácet loni vydala správa chráněné krajinné oblasti, ohradily se proti němu Hnutí Duha a Společnost přátel Jeseníků. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pod níž CHKO Jeseníky spadá, rozhodnutí resortu nekomentuje.

Dvě organizace loni v prosinci vyzvaly ministerstvo, aby zrušilo sedm z deseti platných výjimek na kůrovcovou těžbu v prvních a druhých zónách CHKO Jeseníky i v přírodní rezervaci Suchý vrch. MŽP nedávno potvrdilo stanovená pravidla pro lesnické zásahy v rezervaci Suchý vrch, kde tudíž může těžba pokračovat.

Tři nyní zrušené výjimky, o které žádaly Lesy ČR, se týkaly kůrovcové těžby v lesích mimo jesenické rezervace, jejichž celkové plocha podle Ondřeje Bačíka ze Společnosti přátel Jeseníků činí 4560 hektarů. „Jde o území 14krát větší, než je rezervace Rejvíz, a zahrnuje divokou přírodu a neobydlené horské území zařazené do nejpřísněji chráněné první a druhé zóny CHKO Jeseníky,“ vysvětluje.

Většina této oblasti je podle Bačíka chráněna jako evropsky významné lokality Praděd a Keprník. „Jedná se o tak mimořádné lokality, jako je údolí Hučivé Desné s masivy Klínové hory, Spáleného vrchu, Vozky a Červené hory, na jejímž vrcholu leží i známá Vřesová studánka. Jde o jedno z největších území s divokou přírodou v Česku se strategickým významem pro výskyt vzácných druhů živočichů,“ doplňuje Bačík.

Správa CHKO naprosto selhala, podléhá tlaku lesníků, kritizují ekologové

Správa CHKO Jeseníky podle ekologických aktivistů pomocí nyní zrušených výjimek povolila kácení stromů na menších plochách i masivní těžbu v horských lesích s tvorbou holosečí, a to celoročně s platností do konce příštího roku.

„Vedení Správy CHKO Jeseníky zcela selhalo ve své klíčové roli při ochraně vzácné přírody nejvyšších moravských hor. Místo ochrany povoluje plošná odlesnění velké části horských lesů Hrubého Jeseníku, což může vést k ekologické katastrofě,“ věří Bačík.

Podle ministerstva životního prostředí nebylo dostatečně prokázáno, že veřejný zájem převažuje nad ochranou přírody. „Správa CHKO příliš podléhá tlaku lesníků a nadřazuje zájmy těžařů nad zájmy ochrany přírody, aniž by k tomu doložila objektivní důvody a provedla vyhodnocení dopadů. Hned tři zrušená aktuální rozhodnutí jsou toho důkazem,“ komentuje Ivo Dokoupil z Hnutí Duha.

Ekologičtí aktivisté a někteří odborníci tvrdí, že lesy lze díky jejich značné schopnosti obnovy bez obav ponechat vlastnímu osudu. Lesníci naopak dávají přednost preventivním zásahům, aby se kůrovec nerozšířil i do nepostižených oblastí Jeseníků.