Vlastníci lesů viní stát, že dost nebojuje proti kůrovci. Chtějí od něj sedm miliard na zalesňování

Sedm miliard korun chtějí od státu na zalesňovací práce v příštím roce vlastníci lesů. Svůj požadavek zdůvodnilo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR (SVOL) šířením kůrovce. Do konce roku by podle odhadu sdružení mohl napadnout až 30 milionů metrů krychlových dříví.

Podle předsedy SVOL Františka Kučery nese část viny na kůrovcové kalamitě stát, který se příliš nesnažil na ni adekvátně reagovat. Za důkaz považuje nedostatek pracovníků v lesnictví a neschopnost zlehčit jejich přijímání ze zahraničí, třeba i mimo Ukrajinu.

„Trh s dřevem se prakticky zhroutil, některé sortimenty, například vláknina, jsou prakticky neprodejné,“ upozornil Kučera. Jiné typy zpracovaného dříví se podle něj prodávají pod výrobními náklady, protože dříví je na trhu kvůli velkým těžbám přebytek. Někteří hospodáři kvůli nedostatku peněz nebudou schopni se o lesy starat.

Situaci podle sdružení vlastníků lesů komplikuje i legislativa, podle které je třeba vypsat na likvidaci kůrovcového dřeva výběrové řízení. „Lesník byl zvyklý, že když objevil kůrovcové dřevo, tak tam poslal dělníky, aby to zlikvidovali,“ připomněl Kučera. Upozornil, že zatímco výběrové řízení probíhá, lýkožrouti se stihnou přemístit do dalšího lesa.

Dlouhodobý průměr roční těžby kůrovcového dříví činil do roku 2015 podle odborníků zhruba 1,5 milionu metrů krychlových. Letos však již v prvním pololetí jen státní podnik Lesy ČR, který se stará zhruba o polovinu lesů v zemi, vytěžil 2,87 milionu metrů krychlových, loni to bylo 1,35 milionu kubíků za půl roku.

Podporu vlastníkům lesů zasažených kůrovcem již vláda schválila. Rozdá však nestátním vlastníkům jen 1,5 miliardy korun letos a miliardu v příštím roce. SVOL však chce mnohem více – žádá sedm miliard s tím, že se jinak nepodaří území zasažené kůrovcem zalesnit.

Podle ministerstva zemědělství se ale díky dalším dotacím, jako je evropský rozvojový program, letos dostanou k vlastníkům zhruba čtyři miliardy korun. K tomu je ale nutná novela zákona. Reálně by mohly peníze k majitelům lesů podle Kučery doputovat na konci roku.