Most ve Znojmě je v horším stavu, než se čekalo. Oprava potrvá do jara

Oprava mostu ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Oprava mostu přes Dyji, který spojuje ve Znojmě Koželužskou a Mlýnskou ulici, nabírá zpoždění. Stavbaři zjistili, že je v horším stavu, než ukazoval původní posudek statika. Kvůli tomu jeho oprava neskončila, ale potrvá až do jara. Pro auta bude platit uzavírka i v příštím roce, chodcům se v pátek otevře provizorní lávka.

Most ve Znojmě se začal opravovat v září, město mělo zaplatit deset milionů korun. Po rozebrání a otryskání konstrukce se ale zjistilo, že některá místa jsou zrezlá mnohem víc, než se čekalo. „Kvůli tomu jsme nechali přepočítat statiku a rozhodli jsme se, že necháme most vyztužit,“ vysvětlil zdržení stavby místostarosta města Jakub Malačka (ČSSD).

Vánoční procházky po provizorní lávce

Opravu zdržovalo rovněž čekání na specializované svářeče, kteří by vyztužení udělali, a také na dodání potřebného materiálu. Jejich práci pak začalo komplikovat počasí. Na stavbu se vrátí v lednu, přes svátky se proto most otevře alespoň pěším.

„Aby tady lidé mohli chodit na vánoční a novoroční procházky, nechali jsme udělat prozatímní lávku,“ řekl místostarosta Znojma Malačka. Lávka vznikne přímo na mostě, ale podle místostarosty je nutné dbát zvýšené pozornosti, protože lidé budou chodit po stavbě.

V příštím roce se konstrukce mostu ještě rozšíří o chodník pro pěší, tak aby po mostě přecházeli bezpečněji a nepotkávali se na něm s auty nebo turistickým vláčkem. První řidiči projedou nad řekou nejpozději koncem března.