Trestní oznámení kvůli SEFO policie odložila. Bývalí ředitelé muzea údajně trestný čin nespáchali

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a Pavla Zatloukala, které před odchodem z funkce ministra kultury podal Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO). Projekt se připravuje už zhruba deset let a vláda na něj uvolnila 600 milionů korun. Podle policie se trestný čin nestal.

Trestní oznámení se týkalo hlavně nákupu pozemků pro SEFO, podle Staňka byly pozemky předražené. Předmětem vyšetřování však mělo být také to, jak mohlo MUO žádat o evropskou dotaci na projekt, když v té době nemělo vykoupené tři další parcely.

Mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl už dříve uvedla, že se tak mohlo jednat o uvedení v omyl a tím pádem podvodné jednání. Policie to však odmítla. „Trestní oznámení bylo na konci října odloženo s tím, že nedošlo ke spáchání trestného činu,“ řekl olomoucký policejní mluvčí Libor Hejtman.

Soukup: Nic jiného jsem nečekal

Oba bývalí ředitelé MUO výsledek vyšetřování uvítali. „Vyjádření policie mě nemohlo překvapit, vždyť celá záležitost s trestním oznámením byla od začátku nesmyslná,“ reagoval na závěr policie Pavel Zatloukal. Muzeum vedl v letech 1990 až 2013 a výrazně se zasloužil o vybudování Arcidiecézního muzea v Olomouci.

Závěr policejního vyšetřování vnímá podobně i Michal Soukup, který vedl muzeum od dubna 2013 až do dubna letošního roku, kdy ho z funkce Staněk odvolal. V současnosti je zástupcem ředitele MUO. „Nic jiného jsem nečekal, neboť jsme se žádných závažných ekonomických pochybení nikdy nedopustili,“ doplnil.

Odložení trestního oznámení kvitoval i současný ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal. „Je to první a zásadní krok k rehabilitaci obou bývalých ředitelů, ale i celé instituce,“ uvedl Zatloukal. Bývalý ministr Staněk se zatím k závěru vyšetřování nevyjádřil. 

Jsem rád, že celá tato nešťastná záležitost je nyní definitivně uzavřena a vedení muzea se může opět plně soustředit na svou práci.
Lubomír Zaorálek

Oba bývalé ředitele MUO už dříve podpořil současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Za podané trestní oznámení se v září při návštěvě Olomouce oběma omluvil s tím, že je přesvědčen, že se nedopustili trestného činu.

Šépkův návrh, nebo přestavba kasáren? Jasno bude za několik dní

O tom, jak bude SEFO vypadat, se zatím definitivně nerozhodlo. Zaorálek projekt označil za mimořádně významný. Jeho podobu nechal v gesci muzea a architektonickou soutěž, kterou žádal jeho předchůdce, označil za riziko. 

V tuto chvíli jsou ve hře dvě varianty. Jedná se o návrh architekta Jana Šépky vybudovat expozici v proluce muzea v Denisově ulici, nebo využít prostory v opuštěných Hanáckých kasárnách. Druhá možnost by si však vyžádala nákladnou rekonstrukci celého objektu tak, aby vyhovovala potřebám MUO.

Hanácká kasárna v Olomouci (budova za tramvají)
Zdroj: ČT24/Marek Vrlák

„O variantách se jednalo, poslední slovo bude mít ministr Zaorálek. Předpokládáme, že výsledek oznámíme v nejbližších dnech,“ informoval mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Projekt SEFO stvrdili podpisem v roce 2008 v Olomouci zástupci zemí Visegrádské skupiny. Expozice má představit moderní díla z celé střední Evropy. Centrální depozitář má pojmout až 200 tisíc uměleckých děl. MUO nyní vlastní téměř 91 tisíc sbírkových předmětů s tržní hodnotou zhruba dvě miliardy korun.