Ministr kultury Staněk podal trestní oznámení i na dva exředitele olomouckého Muzea umění

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení na nedávno odvolaného ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa a na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Ten vedl muzeum 23 let a řadí se mezi přední historiky umění. Zatloukal odmítl, že by se za jeho vedení dělo v Muzeu umění cokoliv nezákonného.

Dosavadního ředitele muzea Michala Soukupa odvolal ministr Staněk minulý čtvrtek společně s ředitelem Národní galerie Praha Jiřím Fajtem. Argumentoval tím, že pochybuje o jejich schopnosti vést galerii a muzeum hospodárně a poukázal na výsledky auditů v obou institucích.

Byla podána dvě trestní oznámení na Jiřího Fajta ,a to na Městské státní zastupitelství v Praze, a ten samý den jedno trestní oznámení na Michala Soukupa a Pavla Zatloukala na Krajské státní zastupitelství v Ostravě.
Martha Häckl
mluvčí ministerstva kultury

O podání trestního oznámení na Jiřího Fajta informoval ministr Staněk, už když oznamoval Fajtovo odvolání z pozice šéfa Národní galerie. O podrobnostech týkajících se dalších žalob nemluvil. Oba ředitelé, Fajt i Soukup, důvody ministra kultury pro odvolání odmítli.

Antonín Staněk řízením Muzea umění v Olomouci pověřil do výběrového řízení dosavadního Soukupova zástupce Ondřeje Zatloukala, který je zároveň synem historika umění a bývalého ředitele muzea Pavla Zatloukala. Ten zatím údajně nebyl s trestním oznámením obeznámen, ale tvrdí, že za jeho působení procházelo vše schvalovacím řízením ministerstva financí a ministerstva kultury. „Tuším sice, co by to mohlo být, ale nemohu se k tomu vyjadřovat,“ řekl Zatloukal.

Staněk dehonestuje tuto instituci, dehonestuje všechny lidi, kteří pracovali v nejlepší míře a s nejlepším svědomím a vědomím pro český stát jako určitý projekt. Úmysly neznáme, ale určitě se budeme bránit právní cestou.
Michal Soukup
odvolaný ředitel Muzea umění Olomouc

Ministr kultury se do sporu s Muzeem umění v Olomouci dostal kvůli plánované stavbě Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). Staněk tvrdí, že muzeum opakovaně porušilo zákon při hledání návrhu podoby nových výstavních prostor a údajně i nakupovalo předražené pozemky.

„Pan Soukup dokonce v březnu tohoto roku vyzval ministerstvo kultury, už poněkolikáté, aby znovu podpořilo nákup dalšího, zhruba o tři miliony korun předraženého pozemku,“ uvedla mluvčí ministerstva. Předmětem vyšetřování bude také to, jak mohlo muzeum žádat o evropskou dotaci na SEFO, když v té době nemělo vykoupené tři další potřebné parcely. Podle mluvčí se tak mohlo jednat o podvodné jednání.

Muzeum umění plánuje SEFO už deset let a vykupovalo kvůli tomu pozemky v okolí své budovy. Podobu nové stavby vypracoval architekt Jan Šépka, ministr kultury však loni v listopadu rozhodl, že se vypíše nová architektonická soutěž. Muzeum se kvůli tomu musí s právními závazky složitě vypořádat.