Za incidenty u Koněvovy sochy padaly tresty. Dvě napomenutí i tisícová pokuta

Za poškození plachty, která zakrývala sochu sovětského maršála Koněva v Praze 6, potrestala tamní radnice tři lidi. Dva dostali napomenutí, třetí pokutu tisíc korun. Úřad navíc dvěma z nich zabavil předmět, kterým plachtu poničili.

„Za oznámené přestupky byly vydány tři příkazy o udělení správního trestu. Dosud nejsou pravomocné,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Radnice dvakrát přikročila k napomenutí, jednomu z těchto delikventů současně zabavila předmět, kterým plachtu poškodil.

Nejpřísnější trest si odnesl muž, který má za sebou už několik deliktů. Úřad mu proto uložil pokutu tisíc korun. „Jedním příkazem byl uložen správní trest, pokuta tisíc korun, kdy byly zohledněny jako přitěžující okolnost předchozí záznamy obviněného v rejstříku přestupků a zároveň byl opět uložen i správní trest propadnutí věci, která byla užita ke spáchání přestupku,“ doplnil Šrámek.

Od začátku září, kdy se policie začala incidenty zabývat, obdržel úřad na Praze 6 celkem sedm oznámení na devět podezřelých. Posoudit musí ještě jedno. Ve zbývajících třech případech podle mluvčího úřadu k žádným přestupkům nedošlo, a nikdo tak potrestán nebude.

Koněv zmizí

Negativní reakce vyvolalo zakrytí pomníku sovětského maršála Ivana Koněva na konci srpna. Neparlamentní strana Česká suverenita tam následně uspořádala protestní akci. Aktivisté nesouhlasili s jeho překrytím. K tomu radnice Prahy 6 přistoupila po srpnovém výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, kdy skupina vandalů polila sochu červenou barvou. Postavením lešení a zakrytím podobizny chtělo vedení městské části zabránit dalším vandalským útokům.

V polovině září zastupitelé Prahy 6 odhlasovali, že sochu v pražské Bubenči nahradí nový památník osvobození metropole za druhé světové války.