Koněvova socha se přestěhuje. Nahradí ji památník osvobození Prahy

Praha 6 nahradí Koněvovou sochu novým památníkem (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Prahy 6 schválili usnesení o nahrazení pomníku ruského maršála Ivana Koněva památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války. Na jeho návrh radnice vypíše otevřenou výtvarnou soutěž. Pro Koněvovu sochu chce najít jiné vhodné místo. Vyhlášení referenda, které navrhovali Piráti, zastupitelé zamítli. Ruské velvyslanectví označilo rozhodnutí Prahy 6 za nehorázné.

„Usnesení, které bylo před chvilkou přijato, pověřuje radu, respektive místostarostu Jana Lacinu, aby vypsala veřejnou výtvarnou soutěž na památník osvobození Prahy na konci druhé světové války na místo sochy maršála Koněva,“ oznámil po jednacím dni starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

Podle jeho slov byl také pověřen další místostarosta Jakub Stárek, aby vyhlásil soutěž o návrh úprav prostoru na náměstí Interbrigády. „Stejně tak má rada od zastupitelstva pověření nalézt důstojné uplatnění uměleckého díla, tedy sochy maršála Koněva nejlépe v některé z paměťových institucí,“ dodal starosta. Rada se má také postarat o převoz sochy.

Vedle Muzea paměti 20. století se mluví o vojenském hřbitově na Olšanech. O přesunutí sochy do zahraničí radnice podle Laciny neuvažuje, nejvýše formou zápůjčky, doplnil. Výtvarná soutěž, kterou městská část vyhlásí, by mohla mít mezinárodní rozměr. Na financování nového památníku by se mělo z větší části podílet hlavní město. Peníze by mohly být z fondu na umění ve veřejném prostoru, kde je aktuálně 135 milionů korun.

Koněvova socha nepřipomíná padlé, proto nepatří mezi pietní místa

Ruské velvyslanectví označilo rozhodnutí Prahy 6 za nehorázné. „Doufáme, že i přes současné rozhodnutí místního úřadu zůstane pomník I. S. Koněva na svém historickém místě, a česká strana v plné míře zajistí jeho ochranu v souladu se svými mezinárodními závazky podle Smlouvy mezi Českou republikou a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993,“ uvedlo na Facebooku. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ve středu uvedl, že česká diplomacie v kauze připravuje další kroky.

Česká republika se podle ministerstva obrany stará o celkem 4224 válečných hrobů, památníků či pomníků ruských vojáků. Na jejich údržbě se podílí stát i obce, jdou na ni miliony korun ročně. V souladu s dohodou s Ruskou federací se péče týká míst, která připomínají padlé vojáky. Socha sovětského maršála Ivana Koněva v pražském Bubenči mezi tyto památníky nepatří, protože Koněv nezahynul ve válce, uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Debata přes celý den

Prosím všechny, aby se snažili situaci zklidnit, a ne ji dále eskalovat. Sochunehodlá nikdo ničit ani strhávat, bude přesunuta na důstojné místo.
Ondřej Kolář
starosta Prahy 6

Tři a půl hodiny jednalo dopoledne zastupitelstvo Prahy 6 o budoucnosti sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, která stojí na náměstí Interbrigády. Čas vyhrazený na tuto diskusi však nakonec nestačil a na hlasování nedošlo. Starosta Kolář vyzval k nahrazení sochy památníkem bojovníků proti nacismu, opoziční Piráti navrhli vypsání referenda. Na schůzi zastupitelstva vystoupili také odpůrci stěhování Koněvovy sochy včetně některých poslanců, další se sešli k protestu před budovou.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář dal již před jednáním najevo, že by chtěl nechat sochu Ivana Koněva odstěhovat z bubenečského náměstí Interbrigády. „Budeme navrhovat vypsání nové soutěže na nový pomník věnovaný osvoboditelům hlavního města,“ nastínil, co by ji mohlo nahradit.

V úvodním projevu při jednání zastupitelstva městské části řekl Kolář, že bude chtít, aby se o návrhu usnesení hlasovalo tajně kvůli vyhrůžkám, které mu podle jeho slov chodí. „Cítím, že je řada kolegů, kteří se cítí ohroženi,“ uvedl. Někteří zastupitelé ale takovou motivaci zpochybnili a požadovali hlasování otevřené.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a místostarosta Jakub Stárek (ODS).
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Starosta odmítl tvrzení o svém spojení s nacistickou stranou, které vyřkl ruský ministr kultury Vladimir Medinskij. „Stali jsme se svědky toho, že člověk, který má jiný názor, je nálepkován jako ve dvacátých nebo třicátých letech. Div že mi někdo nenašil na klopu třeba růžovou hvězdu,“ řekl. Medinskij po rozhodnutí zastupitelstva svou kritiku zopakoval, vedení Prahy 6 podle něj špiní památku sovětských vojáků a porušuje smluvní závazky.

Debata trvala přes tři hodiny

Podle Ondřeje Koláře se na Koněvovu sochu nevztahuje česko-ruská smlouva o ochraně vojenských hrobů a pomníků. Naopak poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), který vystoupil po něm, míní, že se dohoda týká i této sochy. Podobně jako dříve předseda komunistické strany Vojtěch Filip varoval před jejím porušením.

Na jednání zastupitelstva se vydalo více poslanců; jejich vystoupení umožňuje zákon. Komunisté účast svých zástupců předem avizovali. „Nechceme to nechat náhodě, protože těch lží, které jsou okolo této věci, neúcta k zákonům…,“ řekl předseda strany Vojtěch Filip.

Události: Jednání zastupitelstva Prahy 6 o soše maršála Koněva probíhalo v bouřlivé atmosféře (zdroj: ČT24)

Přišli ale i další poslanci a Jan Lipavský (Piráti) podpořil v debatě o mezinárodní smlouvě starostu. „Je to prostě komunistický pomník z roku 1980,“ charakterizoval sochu. Poslankyně Ivana Nevludová (nezař.) naproti tomu řekla, že sochu maršála vnímá jako památník osvoboditelů. Vedení Prahy 6 obvinila, že provozuje „nevkusné divadlo“. 

Socha by podle místostarosty Jana Laciny (STAN) mohla připadnout „nějaké významné české paměťové instituci“. Starosta se zase zmínil o Olšanských hřbitovech, kde je pohřebiště rudoarmějců.

Jsou ale i jiné možnosti. Opoziční Piráti hovořili o referendu, které by jasně ukázalo, jaké jsou postoje obyvatel Prahy 6 ke Koněvovu pomníku, respektive soše vztyčené v roce 1980. K tomu měl ovšem připomínky starosta Kolář, podle kterého by příprava referenda zabrala příliš dlouhou dobu.

Zastupitel Ondřej Chrást (Piráti) nicméně návrh na vypsání místního referenda o Koněvově soše navrhl. „Zaznělo, že je to drahé. Demokracie je drahá. To bychom potom nepotřebovali volby,“ poznamenal. Připomněl, že Koněvova socha loni nebyla předvolebním tématem a všichni se domnívali, že je věc vyřízena osazením vysvětlujících tabulí. Hlasování by se podle něj mělo konat souběžně s celostátními volbami. Zároveň Chrást kritizoval starostu za jeho dosavadní výroky, které podle opozičního zastupitele byly chaotické.

Místostarosta Jakub Stárek (ODS) ale řekl, že klub ODS referendum nepodpoří. Považuje za nutné rozhodnout ve čtvrtek a neodkládat ho dva roky. Podobně se vyjádřili představitelé dalších koaličních klubů.

Eva Tichá (Piráti) potom využila debaty o Koněvovi k návrhu na pojmenování části parku na náměstí Interbrigády parkem Ruského exilu.

Kromě poslanců v debatě vystoupilo dvanáct občanů včetně některých, kteří nejsou přihlášeni v Praze 6, a proto museli jejich vystoupení schválit zastupitelé – přičemž neumožnili promluvit Martě Semelové (KSČM) z Prahy 5. V následující diskusi někteří zastupitelé ostře kritizovali starostu Koláře, vyzdvihovali odkaz Ivana Koněva, opoziční politici naopak vnímají kauzu kolem sochy jako způsob, jak upozadit jiné problémy městské části. Další se naopak připojili k volání po odstranění jeho sochy.

Debatu ale museli zastupitelé poté přerušit. Na třetí hodinu měli v programu pevně zařazené interpelace, samotné hlasování o budoucnosti sochy tedy přijde na řadu až po 16:30.

Kdyby neprošel ani jeden návrh – na přemístění sochy a její nahrazení novým pomníkem nebo na vypsání referenda – se sochou se nestane nic. To požadovali ostatně i účastníci demonstrací, které se dopoledne konaly jak před radnicí, tak u sporné sochy. 

  • Kvůli očekávanému velkému zájmu o jednání věnovanému soše maršála Koněva omezila Praha 6 běžný provoz úřadu městské části.
  • Úřad bude pro veřejnost uzavřen. V neodkladných případech, například kvůli výdeji osobních a cestovních dokladů, je třeba předem se telefonicky dohodnout na návštěvě na čísle 220 189 185.
  • Kvůli soše jsou před radnici Prahy 6 svolány demonstrace.
  • Schůze zastupitelstva Prahy 6 začala v 10 hodin. Bod věnovaný soše maršála Koněva je na programu od 11 hodin.

Tabulky neuchránily sochu před politím

Radnice Prahy 6 v minulosti opakovaně nechávala opravit Koněvovu sochu, vždy když ji někdo polil barvou. To se stávalo opakovaně od roku 2014, zpravidla kolem 21. srpna. Spolu s cákanci se objevovaly i nápisy připomínající Koněvovo angažmá jako vrchního velitele Varšavské smlouvy v době krvavého potlačení maďarského povstání v roce 1956 nebo roli, kterou sehrál při přípravách invaze do Československa o dvanáct let později.

Tehdy vedl sovětskou delegaci do země, která posloužila i ke zpravodajskému průzkumu před vpádem – ruská strana ovšem jeho angažmá na invazi popírá a takovou interpretaci zveřejněnou i na informační tabuli u sochy kritizovala.

I když Praha 6 loni nechala k soše doplnit informační tabule upozorňující na tyto stránky života velitele 1. ukrajinského frontu, který v květnu 1945 osvobodil severní Čechy a jako první část Rudé armády se dostal do Prahy, barva a kritické nápisy se na soše objevily i letos v srpnu. Starosta městské části dal potom najevo, že tentokrát čištění zaplatit nechce, a inicioval debatu o budoucnosti sochy.