Strhnout plachtu, přestřihnout pásku. Osm přestupků u zakryté sochy maršála Koněva

Zakrytá socha sovětského maršála Ivana Koněva přilákala v posledních dnech pozornost. Policie na ní eviduje od pátku osm přestupků. Sedm z nich předala úřadům k dalšímu řízení. České televizi to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Nejčastěji řeší manipulaci nebo poničení plachty, která sochu překrývala.

„Za posledních několik dní evidujeme celkem osm incidentů kolem sochy Koněva, kdy sedm z nich bylo oznámeno jako přestupek proti majetku správnímu orgánu,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. „V jednom případě je věc evidována jako přestupek proti majetku, kdy je neznámý pachatel, proto věc nebyla oznámena,“ doplnil. Přestupky teď posoudí úředníci.

Naposledy museli strážníci zasahovat u sochy v pondělí. Neparlamentní strana Česká suverenita tam zorganizovala protestní akci. Aktivisté nesouhlasí s jeho překrytím. K tomu radnice Prahy 6 přistoupila po srpnovém výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, kdy skupina lidí polila sochu červenou barvou. Postavením lešení a zakrytím podobizny chtělo vedení městské části podobným činům zabránit. 

Reportéři ČT: Spor o sochu maršála Koněva (zdroj: ČT24)

Při pondělním protestu zadrželi strážníci aktivistu Jiřího Černohorského, který už podruhé strhnul ze sochy plachtu. Případ předali policii, jež ho odvážela za odporu demonstrantů z místa. O odstranění plachty se o víkendu pokusili i další odpůrci postupu radnice. Mezi nimi i šedesátiletý muž nebo dva mladíci, kteří plachtu potrhali a hrozí jim pokuta čtyři tisíce korun.

Vedení Prahy 6 nakonec rozhodlo o odstranění plotu kolem pomníku. Mizet začal v pondělí večer. Lešení, na kterém byla plachta přidělaná, začala radnice rozebírat v úterý pozdě večer. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) by chtěl sochu přestěhovat na zahradu ruského velvyslanectví.

Opozice: Nevkusný pokus o zviditelnění a zametání minulosti

Předsedové opozičních zastupitelských klubů Prahy 6 se shodují, že zakrytí sochy sovětského maršála Ivana Koněva byl nešťastný krok, který problém s kontroverzním pomníkem ještě prohloubil. Piráti navrhují vypsání referenda.

„Budeme prosazovat jeho spojení s příštími celostátními volbami, což ušetří jednak finanční prostředky, jednak zajistí dostatečnou účast občanů v referendu. Také to poskytne čas pro tolik potřebnou a chybějící debatu, oproštěnou od zjitřených emocí a pouličních nepokojů, kterých jsme právě svědky,“ sdělil předseda zastupitelského klubu Piráti Ondřej Chrást. 

„Osobně zastávám názor, že před vlastní minulostí nemůžeme utíkat tím, že odstraníme její památníky. Náměstí Interbrigády s kontroverzní sochou by si proto zasloužilo stát se jakýmsi Hyde Parkem nebo Lennonovou zdí Prahy 6,“ míní předseda zastupitelského klubu Zelených Petr Píša.

„Bohužel, považujeme dění kolem sochy za poněkud nevkusný pokus starosty Koláře o zviditelnění a odvedení pozornosti od neřešených problémů Prahy 6. Dodatečné tabulky umístěné u sochy jsou za mě zcela postačující,“ myslí si předseda oblastní organizace hnutí ANO v Praze 6 Roman Mejstřík.

Radnice Prahy 6 při loňském 50. výročí invaze sovětských vojsk do Československa odhalila u sochy tabule s doprovodným textem. Popisuje roli maršála Koněva v roce 1945 při osvobozování Československa od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, i v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi.

„V roce 1968 osobně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa,“ stojí také na desce.

O dalším osudu sochy bude zastupitelstvo Prahy 6 jednat 12. září.