Nový Jičín investuje do oprav svých bytů skoro čtyřicet milionů. Některé jsou zatím neobyvatelné

Novojičínská radnice letos investuje do svého bytového fondu 37 milionů korun. Velkou část peněz, téměř 25 milionů, vloží do rekonstrukce domů a zbytek má jít na drobnější opravy jednotlivých bytů. Podle vedení města jsou některé byty v tak špatném stavu, že jsou momentálně neobyvatelné.

Nejnákladnější akcí bude revitalizace domu v Revoluční ulici 36, která probíhá právě v těchto dnech. „Přijde na patnáct milionů korun. Opravuje se tam střecha a lodžie, budova se zatepluje a ze strany od silnice se byty odhlučňují,“ řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. 

Řada bytů ve městě je kvůli špatnému stavu neobyvatelných, a tak úřad počátkem roku zavedl na bytovém odboru agendu oprav volných bytů. „V minulosti byla obnova bytového fondu zanedbána a podfinancovaná, výnosy z nájemného plynuly na jiné projekty než zpět do revitalizace bytů a bytových domů,“ řekl místostarosta Václav Dobrozemský (ODS)

Radní se to rozhodli změnit a letos tak v rozpočtu na opravy bytů vyhradili pět a půl milionu korun. Podle Dobrozemského hodlá město vyčlenit dostatek peněz na systematickou opravu bytů i v dalších letech. 

Generální oprava za dvě stě tisíc

Letos už skončily opravy 24 volných bytů a v dalších čtyřech se momentálně pracuje. „Průměrná částka za generální opravu jednoho bytu se pohybuje kolem 190 tisíc korun. Zpravidla jde o výměnu elekroinstalace, kuchyňských linek a instalaci bytových ventilací,“ řekla Eva Friedecká z bytového odboru.

Opravy momentálně probíhají i na dalších místech v Novém Jičíně. V domě v Revoluční 6 se mění balkony, na daších domech v ulicích Jičínská a 28. října se opravuje střecha a řemeslníci vyměňují okna i přímo v centru na Masarykově náměstí. „V domě na Jičínské ulici 272 ještě budeme měnit rozvody včetně odpadů a v některých domech necháme vyměnit vodoměry,“ dodala Friedecká.