Frenštát pod Radhoštěm zvýší nájemné, chybí mu peníze na opravy městských bytů

Město Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku plánuje zvýšení nájmů v obecních bytech o osm až deset korun za metr čtvereční měsíčně. Navýšení se má týkat 875 bytů. Podle vedení radnice je hlavním důvodem špatný stav bytového fondu, který si v následujících letech vyžádá nákladné opravy. Nájemné se má zvýšit od února příštího roku.

Radnice zvýší nájemné v městských bytech po třech letech. Nárůst bude představovat dvacet procent, jen u dvou domů to bude patnáct. Radnici ke zvýšení nájmů vedlo několik důvodů, tím hlavním je podle místostarosty Jiřího Unruha (Nezávislí pro Frenštát) neuspokojivý stav bytového fondu. 

„Nájemníci mají právo na kvalitní a hezké bydlení, a to jim chceme poskytnout. Zaměřit se chceme zejména na rekonstrukce původních bytových jader, elektroinstalace, rozvodů, omítek, výmalby chodeb a sklepů,“ řekl místostarosta. 

Materiál podražil a na opravy chybí peníze

Frenštát pod Radhoštěm do svých bytů i celých domů investuje každý rok více než deset milionů korun. Podle vedení města vybrané stávající nájemné zdaleka nedosahuje potřebné výše. Dražší je nejenom stavební materiál, ale i samotná práce, kromě toho rostou i ceny veřejných zakázek. 

Cílem zvýšení nájemného je, aby se peníze, které vybereme, vrátily do bytového fondu.
Jiří Unruh
místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm

Nové ceny nájmů v obecních bytech se budou ve většině případů pohybovat v rozmezí 48 až 50 korun za metr čtvereční měsíčně. V domech s pečovatelskou službou to bude zhruba 36 korun. Město si nechalo vypracovat i znalecký posudek, jaká je obvyklá výše nájemného v bytových domech.

„Dle posudku je cena nájemného za metr čtvereční za měsíc u bytů, které se nacházejí v domech po celkové revitalizaci, tedy opravě obvodového pláště a výměně oken, odhadnuta na 94 korun. V domech, kde byla provedena částečná revitalizace na 86 korun,“ řekl Unruh s tím, že této ceny město ani po navýšení nájemného nedosáhne.