TÉMA

Obecní byty

Letos se rozestavělo méně bytů než loni. Budování těch obecních chce stát podpořit miliardami korun

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje podpořit výstavbu obecních bytů miliardami korun. V nájmu, ať už městském, nebo komerčním, bydlí v Česku asi pětina domácností. Nejvíce takových bytů je k mání v Praze, přes 30 tisíc. Magistrát teď vytipoval vhodné pozemky, kde by mohly vyrůst další.
10. 11. 2023|

Bartoš slibuje zákon o dostupném bydlení. Podpoří nájemní i družstevní byty, inspirací je Vídeň

Do konce roku slíbil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) předložit nový zákon o podpoře bydlení. V rozhovoru pro agenturu ČTK řekl, že jeho úřad jej spolu s resortem práce a sociálních věcí začal připravovat. Slibuje si od něj, že zlepší dostupnost bydlení, rozšíří nájemní bydlení i pomoc v bytové nouzi.
15. 4. 2022|

Policisté navrhli obžalovat desítky lidí kvůli prodeji obecních bytů v Praze 1 pod cenou

Policie předala státnímu zástupci návrh na obžalobu v kauze prodeje bytů na Praze 1 pod cenou. Na dotaz České televize to uvedl Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které případ dozoruje. Doplnil, že v kauze figurují přes tři desítky obviněných. Na opětovné zahájení trestního stíhání bývalých i současných politiků a úředníků městské části upozornil loni server Seznam Zprávy, podle kterého je mezi obviněnými také bývalý starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (dříve TOP 09). Ten vinu odmítá. Podle znaleckého posudku obvinění způsobili městské části škodu 32,3 milionu korun. Hospodářské noviny píší, že radnice nyní zvažuje privatizace obecních bytů nájemníkům obnovit, a to se slevou až 80 procent.
14. 12. 2021|

Pražští učitelé, záchranáři a úředníci dostanou další městské byty

Hlavní město vyčlení dalších 133 svých bytů pro služební účely, v současné době jich má přes 1300. V pondělí o tom rozhodli pražští radní. Na programu měli i další důležitý bod: jednali o tom, že vrátí Židovské obci dlažební kostky z centra města, na jejichž výrobu byly za minulého režimu použity židovské náhrobky.
18. 11. 2019|

Frenštát pod Radhoštěm zvýší nájemné, chybí mu peníze na opravy městských bytů

Město Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku plánuje zvýšení nájmů v obecních bytech o osm až deset korun za metr čtvereční měsíčně. Navýšení se má týkat 875 bytů. Podle vedení radnice je hlavním důvodem špatný stav bytového fondu, který si v následujících letech vyžádá nákladné opravy. Nájemné se má zvýšit od února příštího roku.
22. 7. 2019|

Most letos začne vykupovat byty. V Chanově počítá se stavbou buněk podobných kontejnerům ve Vsetíně

Most začne ještě letos vykupovat byty. Mostecké bytové převede město pět milionů korun na výkup. Rozhodli o tom zastupitelé. Cílem pilotního projektu je získat bytový fond a omezit spekulativní výkupy, oznámil primátor Jan Paparega (ProMOST).
1. 7. 2019|

I když má Praha téměř dva tisíce volných obecních bytů, většina je neobyvatelná

V Praze je nyní 31 180 obecních bytů. Z toho 23 423 bytů spravují městské části a zbylá čtvrtina, tedy 7757 bytů, je ve správě magistrátu. Na jeden obecní byt tak v Praze připadá 42 obyvatel a obecní byty tvoří přibližně pět procent z celkového objemu bytového fondu. K letošnímu 31. březnu bylo volných téměř dva tisíce obecních bytů, z toho sedm set jich vlastní magistrát. Vyplývá to z magistrátní analýzy. Právě volných bytů, v tomto případě soukromých, se týkal koaliční spor z přelomu března a dubna.
13. 5. 2019|