Policisté navrhli obžalovat desítky lidí kvůli prodeji obecních bytů v Praze 1 pod cenou

Policie předala státnímu zástupci návrh na obžalobu v kauze prodeje bytů na Praze 1 pod cenou. Na dotaz České televize to uvedl Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které případ dozoruje. Doplnil, že v kauze figurují přes tři desítky obviněných. Na opětovné zahájení trestního stíhání bývalých i současných politiků a úředníků městské části upozornil loni server Seznam Zprávy, podle kterého je mezi obviněnými také bývalý starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (dříve TOP 09). Ten vinu odmítá. Podle znaleckého posudku obvinění způsobili městské části škodu 32,3 milionu korun. Hospodářské noviny píší, že radnice nyní zvažuje privatizace obecních bytů nájemníkům obnovit, a to se slevou až 80 procent.

„V druhé polovině listopadu byl ve věci policejním orgánem předložen návrh na podání obžaloby,“ uvedl pro ČT Lelek s tím, že v kauze figuruje přes třicet obviněných. Lelek doplnil, že vzhledem k rozsáhlosti případu rozhodne státní zástupce o návrhu nejspíš v řádech měsíců.

Server Seznam Zprávy informoval loni o tom, že policie obvinila 36 lidí z toho, že prodávali městské byty v Praze 1 pod cenou. Podle státního zástupce Lelka ale mezitím dva z původně stíhaných zemřeli, čtyři z obviněných pak také uzavřeli dohodu o vině a trestu, kterou žalobce nabídl téměř všem stíhaným, musí ji ale ještě projednat soud.

Policie se případem zabývala již podruhé. Poprvé trestní stíhaní zastavil žalobce, který chtěl podle serveru Seznam Zprávy nechat vypracovat další znalecký posudek na vyčíslení škody. V původním obvinění policisté tvrdili, že pod cenou bylo prodáno 23 bytů s celkovou škodou přes 41 milionů korun. Podle nového posudku byla tedy škoda o víc než deset milionů nižší.

Dvoutřetinová cena

„Policejní orgán má za to, že i laické veřejnosti je zřejmé, že obvyklé ceny některých bytových jednotek v dotčených lokalitách jsou vyšší než ceny, za které byly shora označené bytové jednotky prodány,“ citoval server z usnesení o zahájení aktuálního trestního stíhání.

Celý případ se týká období mezi lety 2010 až 2018, kdy Lomecký působil jako starosta Prahy 1. Jedním z bytů, který měla Praha 1 prodat pod cenou, byl podle policejního usnesení byt 4+kk (143 metrů čtverečních) v Klimentské ulici. Městská část ho prodala za 7,5 milionu, podle posudku znalce měla ale cena být minimálně o 3,9 milionu korun vyšší.

„Jedná se o šikanu zastupitelů. Budeme se právně bránit a těšíme se na nezávislý soud. Až soud rozhodne, jsme připraveni žalovat o náhradu všech nákladů,“ řekl již dříve pro ČT Lomecký.

Server Seznam Zprávy letos v dubnu napsal, že mezi obviněnými jsou například i Lomeckého někdejší zástupce za ČSSD Daniel Hodek, dva současní radní Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09) a Richard Bureš (ODS) nebo bývalí zastupitelé za TOP 09 Zdeněk Skála a Jozef Helmeczy.

Obviněni jsou z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti a přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Za to jim v případě odsouzení hrozí jeden rok až pět let vězení.