Bohumín chystá zvýšení nájemného, doposud patřil mezi nejlevnější v regionu

Bohumín na Karvinsku po pěti letech zvýší nájemné v městských bytech, které doposud patřilo mezi nejnižší v Moravskoslezském kraji. Nájemníci od října tohoto roku nově zaplatí za metr čtvereční zhruba o devět korun více. Město na zdražení přistoupilo kvůli rostoucí ceně stavebních prací.

Bohumín chce i nadále investovat do velkých hromadných rekonstrukcí bytů, které se mu v minulosti vyplatily. Podle vedení města jsou ale opravy stále dražší, a je tak potřeba mírně navýšit nájemné ze 45,65 na 54,78 koruny za metr čtvereční. 

V praxi to znamená zdražení o několik stovek měsíčně. Například za šedesátimetrový dvoupokojový byt nově nájemníci zaplatí měsíčně necelých 3300 korun, to je zhruba o 550 korun více než doposud. 

Pokud chceme udržet náš vysoký standard bydlení a i v příštích letech městské domy nadále modernizovat, bez navýšení nájemného se bohužel neobejdeme.
Petr Vícha
starosta Bohumína

Podle bohumínského starosty Petra Víchy (ČSSD) bude cena i po navýšení nájemného stále patřit mezi nejnižší v regionu. Město navíc nájemníkům garantuje, že minimálně do roku 2022 se už nájemné zvyšovat nebude.

Sleva pro nejrychlejší

Město dokonce lidem za rychlé jednání nabízí slevu, přesněji: čím dříve nájemníci novou smlouvu uzavřou, tím větší slevu od města získají. Kvůli tomu na radnici vzniklo konzultační pracoviště, kde úředníci zájemcům vše vysvětlí a zároveň zde lidé mohou rovnou odevzdat podepsané dohody s upraveným nájemným.

„Pokud nám nájemníci podepsanou dohodu doručí do konce června, nový tarif pro ně začne platit až od ledna příštího roku. Pokud vše potřebné vyřídí do konce září, upravený nájem se na ně bude vztahovat až od letošního listopadu,“ upřesnil místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Vedení města ale upozorňuje, že slevy se netýkají dlužníků, alespoň do té doby, než své dluhy vůči městu do podpisu nové dohody vyrovnají.

Základ platí zhruba polovina lidí

Bohumín spravuje celkem 4260 bytů a je největším vlastníkem bytů ve městě. Asi polovina lidí hradí základní nájemné ve výši 45,65 koruny za metr čtvereční měsíčně. Tato částka vznikla v minulosti postupnou deregulací nájemného a dlouho byla také vyvolávací cenou při dražbách, ve kterých si nájemníci sami určují výši nájemného.

U dražeb se startovací částka za metr čtvereční zvedla na 55 korun předloni na podzim. Velká část nájemníků v Bohumíně proto už teď platí vyšší činži. Těchto lidí se tak plánované říjnové zvyšování nájemného netýká.